По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар се понижава спрямо еврото, британският паун и йената. Инвеститорите оценяват изявленията, направени предишния ден от представители на ръководството на Системата на Федералния резерв на САЩ.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), не се променя съществено по време на днешната търговска сесия.

Към 10 часа българско време двойката евро/долар се разменяше на пазара при курс $1,0736 за едно евро срещу $1,0712 за евро при затварянето на сесията в сряда, като общата европейска валута днес сутринта добави около 0,27% към стойността си.

В сряда имаше изказвания на редица високопоставени служители на Фед и като цяло те сигнализираха за намерението да продължат борбата с инфлацията чрез затягане на паричната политика.

Така президентът на Федералната резервна банка (FRB) на Ню Йорк Джон Уилямс каза, че регулаторът вероятно ще трябва да се придържа към рестриктивна парична политика в продължение на няколко години, за да постигне връщане на инфлацията към целевото ниво от 2%.

На свой ред, членът на борда на Фед Кристофър Уолър даде да се разбере, че американската централна банка все още има какво да направи, за да постави инфлацията под контрол.

"Въпреки че вече постигнахме напредък в ограничаването на инфлацията, искам да бъда много ясен, че работата все още не е свършена", каза Уолър по време на реч в университета на Арканзас. "Ще бъде дълга борба и ще трябва да поддържайте висока скорост по-дълго и от този момент нататък".

Британската лира стерлинг поскъпва по отношение на долара с 0,25% - до $1,2101 за едни паунд срещу $1,2072 за паунд в края на последната сесия.

Обменният курс на американските пари спрямо японската национална валута в същото време възлиза на 131,12 йени за долар в сравнение с 131,40 йени за долар ден по-рано.