В началото на валутната търговия в понеделник американският долар продължавна да поскъпва спрямо еврото, паунда и йената в очакване на двудневна среща на Федералната резервна система на САЩ (FRS), която започва във вторник.

Инвеститорите се фокусират върху прогнозата на Фед кога да очакват увеличение на краткосрочните лихвени проценти, пише CNBC. Според главния икономист на Action Economics Майк Ингланд, председателят на Фед Джером Пауъл "няма да иска да говори за това, но теренът ще бъде подготвен за дискусии през лятото на фона на пика на инфлацията". В допълнение, някои анализатори очакват регулаторът да преразгледа прогнозата си за БВП след приемането на нов пакет от стимули за 1,9 трилиона долара.

"Някои членове на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) може да решат, че ставките трябва да бъдат повишени по-рано от очакваното през декември миналата година", казват анализатори от ANZ.

Китайският юан леко се променя спрямо долара. Икономическата активност в Китай скочи рязко през януари-февруари 2021 г. в сравнение със същия период година по-рано, когато страната беше ефективно парализирана от пандемията COVID-19. Обемът на промишленото производство през първите два месеца на тази година е бил с 35,1% по-висок в сравнение с януари-февруари миналата година, показват данни на Държавната статистическа служба на КНР.

Общата валута спада спрямо американската с 0,23% - до $1,1926 за евро в сравнение с $1,1953 за евро в края на предишната сесия.

Понеделник сутринта доларът се покачва с 0,28% по отношение на японската валута - до 109,34 йени от 109,03 йени за долар в петък. По този начин доларът поднови деветмесечния си връх спрямо йената, отбелязва агенцията Dow Jones. Нарастването на апетита за риск допринася за отслабването на японската национална валута.

Британският паунд днес пада с 0,19% до 1,3988 долара за лира от 1,3924 долара в края предходната сесия. Тази седмица търговците очакват заседанието на Банката на Англия, резултатите от която ще бъдат обявени в четвъртък.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), нараства с 0,14%. По-широкият WSJ доларов индекс добавя 0,19%