По време на валутната сесия във вторник сутринта еврото и британската лира умерено поскъпват, но доларът остава твърде силен и отново се покачва по отношение на японската йена.

Индексът ICEс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), се повишава с 0,05% при сутрешната търговия. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, губи 0,15%.

Този важен валутен индикатор се повиши до максимум от почти 20 години - над 105 пункта, на фона на опасенията от рецесия в световната икономика и очакванията за по-агресивно повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ, пише Trading Economics.

Днес към 10:30 часа българско време курсът на общата европейска валута се повишава с 0,49% и достигна ниво на размяна с щатския долар $1,0461 за едно евро в сравнение с $1,0409 за евро при затварянето на пазара в понеделник.

Но трябва да се отбележи, че единната европейска валута е на четириседмично дъно от $1,04 за едно евро.

В същото време японската национална валута губи 0,1% по отношение на американската и се търгува при курс 134,54 йени за долар срещу 134,42 йени за долар в края на търговията предния ден.

Спадът в стойността на йената засилва опасенията за нестабилното състояние на японската икономика, пише Trading Economics. Йената е на най-ниското си ниво спрямо долара от 1998 г. насам.

Очаква се Банката на Япония да поддържа изключително хлабава парична политика, въпреки бързия темп на отслабване на националната валута.

Днес сутринта цената на британската лира спрямо долара се повиши с 0,47% - до $1,2191 за един паунд от $1,2134 за паунд при закриване на търговията в понеделник.