По време на валутната търговия щатският във вторник долар е стабилен спрямо еврото и паунда, расте по отношение на йената.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската на ниво $1,1763 заевро в сравнение с $1,1764 за евро в края на предишната сесия. По този начин единната европейска валута остава близо до 4-месечното дъно, до което падна миналата седмица.

Британският фунт стерлинг във вторник се търгува по $1,3768 за паунд в сравнение с $1,3762 за паунд в края на предишната търговия и по 1,1705 евро срещу 1,1698 евро за паунд в понеделник.

Епидемиологичната ситуация в Европа продължава да оказва натиск върху настроенията на инвеститорите. Във Франция в сряда ще се обсъждат по-строги карантинни мерки, пише вестник Le Figaro. Междувременно германският канцлер Ангела Меркел предупреди за възможността за засилване на контрола върху прилагането на карантинните мерки от федералното правителство, като отбеляза, че не всички провинции ги приемат сериозно.

Междувременно инвеститорите очакват реч на американския президент Джо Байдън, който планира да представи план за инфраструктурни разходи в сряда.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта е близо до нивото на затваряне на предишната търговия.

Обменният курс на американската валута в двойка с японската нарасна до 109,96 йени за долар от 109,81 йени за долар при закриване на търговията в понеделник. Преди това йената падна до годишен минимум спрямо долара, отбелязва Trading Economics.

Продажбите на дребно в Япония са спаднали с 1,5% през февруари 2021 г. спрямо същия месец на миналата година, показват официални данни. Темпът на спад се забави в сравнение с януари (2,4%). Експертите средно очакваха по-значителен спад в продажбите на дребно през миналия месец - с 2,8%, съобщи Trading Economics.

Безработицата в Япония се запазва на 2,9% през февруари за четвърти пореден месец. Това е най-ниското ниво на показателя от юли миналата година. Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, очакваха безработицата да нарасне до 3%.