Стойността на еврото спрямо долара е стабилна в петък сутринта след вчерашното редовно заседание на Европейската централна банка. Инвеститорите очакват данни за бизнес активността в еврозоната. Американската валута се покачва по отношение на британската лира и японската йена, сочат данните от днешната търговията

Към 10 часа българско време общата валута се разменя на пазар срещу американската при курс от $1,1770 за едно евро, в сравнение с $1,1771 за евро в края на предишната търговия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повиши с 0,20% - до 110,32 йени за долар срещу 110,14 йени за долар при закриване на сесията в четвъртък.

Британската лира в петък сутринта спада спрямо долара с 0,21% - до $1,3749 за паунд от $1,3768 за паунд ден преди това.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), добавя 0,09% по време на търговията, а по-широкият индекс WSJ долар - 0,07%.

В четвъртък се проведе поредното заседание на ЕЦБ, след което регулаторът очаквано запази базовия лихвен процент по кредитирането на рекордно ниското нулево ниво и остави без промяна параметрите на специалната програма за закупуване на активи Pandemic program за спешни покупки (PEPP). След решенията на ЕЦБ вчера следобед еврото загуби 0,2% от стойността си спрямо долара.

В петък търговците очакват макростатистика: малко след отварянето на европейските пазари, Markit Economics ще докладва данни за индекса на бизнес активността (PMI) в производството и услугите в 19 страни от еврозоната. Анализаторите смятат, че индексът през юли, според предварителните оценки, е нараснал до 60 пункта от 59,5 пункта през юни.

За 27-28 юли е предвидена среща на Федералния резерв на САЩ , от която пазарите също не очакват ястребови сигнали.