По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар укрепва спрямо еврото и йената след известно отслабване на "зелените пари" в предишната сесия.

Днес към 10:40 часа българско време за едно еврото на пазара дават $1,1598 в сравнение с разменен курс на общата валута от $1,1621 в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската национална валута в същото време възлиза на 111,15 йени за долар срещу 110,93 йени за долар ден при закриване на търговията в понеделник.

Вчера еврото поскъпна с 0,2% спрямо долара, а йената се повиши с 0,1%.

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта се търгува спрямо долара на ниво 1,3607 долара за един паунд, почти колкото и вчера в края на сесията.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,3%, по -широкият доларов индекс WSJ се покачва с 0,2%.

Фокусът на пазара тази седмица са данните от септември за броя на работните места в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък. Експертите, анкетирани от MarketWatch, очакват средно увеличение на броя на работните места в страната с 485 хиляди през последния месец.

Темповете на растеж на заетостта ще бъдат достатъчни, за да започне Федералният резерв на САЩ да прекрати програмата за обратно изкупуване на активи още тази година, смятат експерти.

Анализатори от финансовата група на Mitsubishi UFJ (MUFG) преди това повишиха прогнозата си за курса на американската валута спрямо европейската в края на тази година до $1,15 за евро от очакваните преди това $1,2 за евро във връзка с очакваното съкращаване на програмата за изкупуване на активи от Фед.

"Фед сега планира нормализиране на паричната политика по-бързо от очакваното", каза анализаторът от MUFG Ли Хардман.

Освен това, според Hardman, доларът ще бъде подкрепен от статута му на "сигурно убежище", което е особено важно в контекста на влошаващите се перспективи за световната икономика на фона на задълбочаване на проблемите във веригата на доставки.

Експертите на Oanda също смятат краткосрочните перспективи за долара като благоприятни. Търсенето на американската валута като "убежище" е подкрепено от нарастващото напрежение между САЩ и КНР, както и от рисковете, свързани с възможните последици от дълговите проблеми на китайския разработчик China Evergrande за икономиката, казват анализатори.