Еврото поскъпва спрямо щатския долар при валутната търговия в сряда в очакване заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ). Американската валута спада също и по отношение на британската лира, без промяна е към йената.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, както и някои от ключовите членове на ръководството на централната банка на еврооната, ясно посочиха, че планират да предприемат нови стъпки в подкрепа на икономиката. В условията на новата вълна на пандемията от COVID-19 и ограничителните мерки в повечето страни, никой не се съмнява в разширяването на стимулиращите мерки.

Консенсусната прогноза на анализаторите предвижда регулаторът да увеличи обема на програмата за обратно изкупуване на активи с 500 милиарда евро и да я удължи с шест месеца - до декември 2021 година.

Китайският юан се засилва спрямо долара на фона на високорисков апетит на световните пазари поради надеждата за скорошно приемане на нов пакет от фискални стимули в САЩ, както и заради положителни новини за ваксините срещу коронавирусната инфекция.

Курсът на общата валута спрямо американската днес сутринта се покачи с 0,3% - до 1,22140 долара за евро срещу 1,2124 долара за евро при приключване на търговията във вторник.

Стойността на американската валута спрямо японската на ниво 104,17 йени за долар в сравнение със 104,16 йени за долар ден преди това.

Курсът на европейската валута се повиши с 0,3% и ден на пазара дават 126,45 йени за едно евро срещу 126,07 йени за евро във вторник.

Британската лира поскъпва спрямо долара с 0,23% - до $1,3386 за паунд от $1,3355 за паунд предния ден.

Стойността на долара спрямо китайската валута е спаднала с 0,09% - до 6,5273 юана спрямо 6,5332 юана за долар при закриването на вчерашната търговия.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, фунт стерлинг и шведска крона), загуби 0,3% в сряда, докато по-широкият индекс WSJ долар спада с 0,2%.