В хода на валутната търговия в петък доларът продължава да се понижава по отношение на еврото, след резултатите от февруарската среща на Европейската централна банка и изявленията на нейния председател Кристин Лагард.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута продължава да се покачва спрямо американската и се разменя на пазара за 1,1445 долара, в сравнение с 1,1440 долара за едно евро в края на предишната сесия.

Курсът на щатската валута спрямо японските национални пари в същото време беше 115,10 йени за един долар срещу 114,97 йени за долар при затварянето на пазара в четвъртък.

Британската лира стерлинг в петък сутринта поскъпва с 0,12% спрямо долара и се търгува по $1,3582 за един паунд.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,20%, по-широкият индекс на долара WSJ се понижава с 0,1%.

ЕЦБ, както се очакваше, не промени основните параметри на паричната си политика на заседанието вчера. Но по време на пресконференция след срещата Лагард предупреди, че ръстът на потребителските цени, който достигна исторически максимуми през януари и декември, може да остане висок за по-дълъг перод от очакваното.

На въпрос дали Лагард е готова да повтори казаното преди два месеца за ниската вероятност от повишаване на лихвите през 2022 г., шефът на ЕЦБ отговори, че не дава обещания без определени условия и че много ще зависи от ревизията през март на макроикономическите прогнози на Централната банка.

Карстен Бжески, анализатор в холандската банка ING, нарече изявленията на ръководителя на ЕЦБ "забележителен ястребов обрат".

Междувременно Bank of England повиши основната си лихва за втори пореден път от 0,25% на 0,5% на фона на рекордната от 30 години инфлация в Обединеното кралство.

Пазарните участници очакват излизането днес на важни данни за икономиката на САЩ - за безработицата през януари.