Американският долар в хода на валутната търговия в сряда се обезценява спрямо еврото и йената в очакване на решенията от двудневното заседанието на Федералния резерв на САЩ, което приключва днес. Фокусът на търговците е и върху продължаващите преговори на американските законодатели за нов пакет от мерки в подкрепа на икономиката.

Във вторник лидерите на Конгреса проведоха още една среща с цел да се споразумеят за пакет от стимули тази седмица - преди коледните празници, както и преди изтичането на редица ключови програми за помощи, пише The Wall Street Journal.

"Постигнахме значителен напредък и съм оптимист по отношение на възможността да постигнем пълно разбиране в близко бъдеще" - каза лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.

Не се очаква Фед да прави значителни промени в паричната политика, но може да обяви нови насоки в програмата за обратно изкупуване на облигации, казват анализатори. Американската централна банка изкупува обратно държавни ценни книжа за 120 милиарда долара на месец от юни тази година и по-рано обяви, че възнамерява да запази сегашния темп на обратно изкупуване "през ​​следващите месеци".

Доларът вероятно ще отслабне допълнително, ако Фед продължи да омекотява паричната си политика, а американските депутати се споразумеят за нов стимулационен пакет, казват експертите на Standard Chartered. Комбинацията от парични и фискални стимули ще бъде отрицателна за долара, като сигурно убежище, тъй като ще засили оптимизма сред участниците на финансовия пазар, се казва в доклад на банката.

Общата валута днес сутринта се покачва минимално спрямо долар - до $1,2160 за евро в сравнение с $1,2151 за евро предния ден.

Стойността на долара спрямо японската валута падна с 0,08%, до 103,59 йени срещу 103,67 йени във вторник.

По отношение на японските пари еврото също леко спада и се разменя за 125,97 йени в сравнение с 125,99 йени за евро в края на предишната търговия.

В същото време британската лира се обезценява както спрямо долара, така и спрямо еврото. Курсът на фунта стерлинг спрямо американската валута днес сутринта е $1,3455 за паунд от $1,3460 за паунд, а към европейската валута спада с 0,14%, до 1,1063 евро за паунд в сравнение с 1,1078 евро за паунд във вторник.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби по-малко от 0,1% в сряда, докато по-широкият индекс WSJ Dollar е стабилен.