Доларът се търгува във вторник без значима динамика, но все пак укрепва спрямо еврото, йената и фунта стерлинг. Общата валута загубва набраното през предишната сесия предимство, доколкото инвеститорите отново насочиха вниманието си върху състоянието на икономиката в еврозоната и политиката на Европейската централна банка.

Интересът на валутните трейдъри е наесен и към публикуването в сряда на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ през януари. Експертите разчитат, протоколът да им позволи да разберат, доколко са уверени в своето решение членовете на регулатора да "проявят търпение" в плановете си за по нататъшно вдигане на лихвата, пише Bloomberg.

Общата валута днес сутринта поевтинява спрямо американската до $1,1296 за едно евро в сравнение с курса от $1,1311 при закриване на търговията в понеделник. Вчера еврото се покачи с 0,16 процента, отскачайки от тримесечния си миниум в нивото $1,1234.

Стойността на британския фунт стерлинг по отношение на американската валута ден сутринта спад до $1,2902 за паунд от $1,2924 в понеделник.

Днес на пазара за едни долар дават по 110,66 йени при 110,62 йени ден по-рано.

П отношение на японската валута еврото поевтинява до 125 йени в сравнение с 125,11 йени за едно веро в понеделник.

Очаква се ръководството на ЕЦБ на заседанието си на 7 март да понижи прогнозите си ръста на БВП и инфлацията в еврозоната на фона на най-значителното за последните пет годни забавяне на икономиката в региона.

Доходността на държавните облигации на страните от еврозоната, особено на Германия, се понижава заради влошените перспектива за икономиката , което дава отражение и върху курса на еврото.