Американският долар по време на валутната търговия във вторник се променя слабо спрямо еврото, паунда и японската йена, оставайки в силни позиции спрямо основните си конкуренти.

Тази седмица инвеститорите и търговците очакват заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ), което ще се проведе в четвъртък.

Днес към 10 часа българско време двойката евро / долар се търгува на ниво около $1,1870 колкото и в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута към японската е 109,92 йени за долар спрямо 109,86 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг във вторник сутринта с8ъвсем леко спада по отношение на долара и се търгува на ниво $1,3831 за едни паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя днес 0,18%, а по -широкият доларов индекс WSJ - 0,01%.

Австралийската резервна банка (RBA) запази основния си лихвен процент непроменен на рекордно ниското ниво от 0,1% на септемврийската си среща, както се очакваше. И същевременно намали седмичните покупки на държавни облигации до 4 млрд. долара (2,98 млрд. щатски долара) от досегашните 5 млрд. австралийски долара . В същото време регулаторът отложи датата на планираното преразглеждане на програмата за обратно изкупуване на облигации от ноември тази година за февруари догодина на фона на рязко отслабване на икономиката.

Междувременно търговският излишък на Китай през август 2021 г. възлиза на 58,34 млрд. долара, според данни на Главната митническа администрация (GTU) на КНР. Това е най-високият резултат от януари. Миналата година през август положителното салдо бе на стойност 57,25 млрд. долара. Анализаторите от Trading Economics средно прогнозираха излишък от $51,05 милиарда. А експертите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха търговски излишък от $48 милиарда.

Китайският износ се е увеличил с 25,6% спрямо миналата година, до $294,32 милиарда. През юли ръстът е 19,3%. Като цяло анализаторите очакваха ръстът на износа на страната през август да се забави и да достигне 17% на годишна база. Вносът нарасна с 33,1% на годишна база до 235,98 млрд. долара и надмина очакванията на анализаторите за увеличение от 26,8%.