Броят на китайските туристи, които посещават Великобритания, се е повишил с почти една пета това лято, показват последните данни на ForwardKeys, цитирани от BBC.

Компанията посочва и ръст на посетителите от редица други пазари. Броят на индийците се увеличава с 20 процента, на японците с 10 и на американците с 5%.

Сред основните причини за ръста е по-слабият паунд, който прави почивката на Острова по-евтина за чужденците. Миналата седмица британската валута достигна 31-месечно дъно спрямо долара заради увеличените притеснения, че Великобритания може да напусне Европейския съюз без сделка.

"Това лято най-вероятно ще бъде рекордно за броя на китайските туристи във Великобритания", казва говорителят на ForwardKeys Дейвид Тарш.

Сара Хюин, главен икономист за Европа и Америка в Standard Chartered, посочва, че евтиният паунд помага на туристите да се чувстват "по-богати". През последните три месеца китайската валута поскъпна с 5% спрямо паунда.Когато става въпрос за европейците обаче, статистиката не е толкова оптимистична. Броят им се е повишил с едва 2 процента за първото тримесечие спрямо същия период на миналата година.

Какви са ефектите от поевтиняването на паунда върху британската икономика?

Какви са ефектите от поевтиняването на паунда върху британската икономика?

Британската валута се срина до 2-годишно дъно