За Великобритания няма много добри икономически последствия от новото драматично поевтиняване на валутата. Паундът поевтиня до 2-годишно дъно и ефектите от това ще се усетят съвсем скоро, пише Bloomberg.

Спадът този път няма да осигури подкрепа за износа, като същевременно ще увеличи инфлацията, увеличавайки цената на вноса. Той ще удари и по реалния доход на гражданите.

Ето как валутата засяга икономиката

Износ

Ако разгледаме историческото представяне, поредният спад на британската валута няма да успее да подкрепи износа на Великобритания. Сривът на паунда след рефендума от юни 2016 г. създаде, по думите на зам.-гуверньора на централната банка Бен Броудбент, "перфектните условия" за износителите - слаба валута при наличието на съществуващите търговски споразумения в рамките на ЕС.

Но всъщност увеличение на износа не се забеляза. Най-добрият период наистина бе 2017 г., но това бе година, в която световната икономика процъфтяваше. Докато през 2016 и 2018 г. имаше спад. Общо, след референдума за ЕС, сметката е на червено.

Днес, когато световният растеж - и особено търговията - забавят темп, възползването от обезценката на валутата ще е по-трудно. Полза от това може да има, ако износните пазари на Великобритания наложат мита след излизането на страната от Европейския съюз. Компаниите ще могат да намалят цените и да разчитат на позитивен ефект, който да подкрепи печалбата.

Внос

Великобритания купува стоки за около $280 милиарда от еврозоната, почти 50% от общия внос през 2018 г. Паундът поевтиня с 6% срещу еврото от началото на май досега.

За бизнеса това означава, че разходите по внос на суровини се увеличават. По-високата цена кара компаниите да преосмислят инвестициите си на Острова, което може да означава съкращения и дори преместване на производството.

За потребителите цените на произведените в чужбина стоки също се повишават.

Инфлация

След спада на паунда през 2016 г., инфлацията се ускори през 2017 г., преминавайки 3%. Разбира се, това е много далеч от хиперинфлация, но заедно с бавния растеж на заплатите намалява реалния ръст на заплатите. Великобритания отскоро излезе от период на реален спад на доходите, но той може да се завърне, ако инфлацията отново се повиши.

Какви ще са последствията за Ирландия, ако няма сделка за Brexit?

Какви ще са последствията за Ирландия, ако няма сделка за Brexit?

Ирландското правителство заяви ясно, че Брекзит без сделка ще причини значителни щети на страната