През последните месеци и седмици на борсата COMEX, която е най-големият организиран пазар на сребро в света, се наблюдават интересни тенденции, се посочва в анализ в блога на финансиста Питър Шиф. Данните показват, че все повече инвеститори получават физическото сребро, което търгуват, т.е. short squeeze, който се наблюдаваше по-рано, движен от форума wallstreetbets в Reddit, продължава.

През февруари участниците във форума започнаха да купуват организирано физическо сребро, което доведе до лек ръст на цената на метала, но в крайна сметка тя се върна към предишната си стойност. Но когато подобни тенденции се наблюдават на COMEX, ситуацията е съвсем различна.

Причината е, че обикновено там търговците купуват и продават "хартиено" сребро, т.е. фючърси, като целта е да спечелят от промените в цената. Това е и причината те обикновено да не искат да получат физическия метал, като това по принцип се случва само с 1% от сделките на борсата.

Експерт: Отрицателните реални лихви ще изстрелят цената на среброто

Експерт: Отрицателните реални лихви ще изстрелят цената на среброто

То ще се представи по-добре от златото, смята Шантел Шивън

Периодът, в който инвеститорите предпочитат да получат металите си, обикновено започва през март за среброто, след което контрактите, които получават физическия метал, се понижават. Но през последната година се наблюдава постоянен растеж на тези контракти.

През февруари 2021 г., когато се наблюдаваха усилия във форума Reddit за покачване на цената на метала, тези договори ускориха растежа си, а през март тенденцията продължи. Всъщност през настоящия месец броят на договорите, по които се доставя физическо сребро, е двойно по-висок от този през последните няколко години.

Среброто рязко поскъпна заради частна инвеститорска активност

Среброто рязко поскъпна заради частна инвеститорска активност

Цената злато се покачва с $10,5 - до $1 860,5 за тройунция

Данните също показват, че през април тази тенденция също ще продължи да се наблюдава. "Има още две седмици, през които към тези могат да се добавят още контракти", се посочва в анализа. "Инвеститорите искат все повече физическо злато и пазарът на фючърсите директно отразява това - по това време на годината, през което доставките би трябвало да се понижават, те всъщност се покачват."

Феномените, наблюдавани на борсата COMEX, няма да изстрелят веднага цената на метала, тъй като на нея се търгуват достатъчно големи обеми, за да може търсенето на физически доставки да бъде посрещнато. Но предвид последните тенденции, тя разполага с нужните количества само за година напред.

"Може ли доставките на COMEX да нараснат?", се пита в анализа. "Напълно. Но на каква цена? В крайна сметка, ако тези тенденции продължат е трудно да си представим, че среброто няма да поскъпне."

Питър Шиф: Среброто ще достигне над 50 долара за тройунция

Питър Шиф: Среброто ще достигне над 50 долара за тройунция

То се присъедини към поскъпването на златото и само ще расте, смята експертът