От началото на годината цената на среброто премина през висока волатилност - от под 13 долара за тройунция в средата на март до почти 30 долара в средата на август, което беше ръст от над 100%. Въпреки че се търгува срещу 25 долара за тройунция днес, което е триседмичен връх, според експерт то ще продължи да расте през следващата година.

Причината за това е същата, която доведе и до изстрелването на цената на златото от началото на годината - действията на централната банка.

"Смятам, че заради отрицателните реални лихвени проценти доходността се срива", каза ръководителят на изследванията в Murendeeld and Associates Шантел Шивън пред Kitco News. "А Федералният резерв ще се намеси отново и ще станем свидетели на още стимули."

Фондовата борса или златото и среброто запазват стойността си по-добре?

Фондовата борса или златото и среброто запазват стойността си по-добре?

Турците се насочват към златото

Тя припомни също, че за разлика от Европа или Япония, където лихвата е отрицателна стойност, основният лихвен процент в САЩ е на нулата. В миналото това се смяташе за безпрецедентна краткосрочна мярка, но днес това е нормата - след Голямата рецесия, когато централната банка убеждаващи пазарите, че ходът ще е трае малко време, тя така и не успя да увеличи обратно равнището на лихвата, защото би спукала балоните на пазарите, които самата тя създаде и би довела до изстрелване на лихвените плащания по американския дълг.

Фактът, че лихвеният процент е 0% обаче означава, че Федералният резерв тепърва може да го понижи в отрицателна стойност. Но дори и без това се случи, инвеститорите днес получават отрицателна доходност на много пазари, просто защото те не печелят нищо от лихвата, а размерът на сумите, които им се изплаща, идва с подрината покупателна способност заради инфлацията.

Защо среброто не е за подценяване, въпреки че инвеститорите гледат към златото?

Защо среброто не е за подценяване, въпреки че инвеститорите гледат към златото?

Само преди десетилетие цената на метала нарасна с над 800%

Според Шивън, с увеличаването на инфлацията и отслабването на ефектите от настоящата криза, среброто ще се представи още по-добре даже и от златото, като стойността на белия метал може да удари най-високата си стойност в историята в рамките на следващите две-три години.

"Ако инвеститорите наистина искат да уловят краткосрочното увеличение на цената в рамките на следващите от две до четири години, то среброто наистина има място в тяхното портфолио", каза тя. "Нашата препоръка също е да се държи между 5 и 7% от портфолиото в злато."

*Maтepиaлът e c aнaлитичeн xapaĸтep и нe e cъвeт зa пoĸyпĸa или пpoдaжбa нa aĸции или благородни метали