Светът е на път да изпрати една не особено добра 2022-ра година, която ще остане в историята с началото на военен конфликт през 21-ви век. И докато това напомни на хората, че винаги трябва да са подготвени за "най-лошото", сега, по традиция в края на годината, ще сложа "черните очила" и ще погледна към потенциалните заплахи през следващата 2023-та година, които могат да доведат до следващия финансов апокалипсис.

Пандемията все още не бива да се отписва толкова бързо

Ваксините вече са факт. Но все още има много неща, свързани с вируса, които могат да се объркат. Непрекъснато виждаме появата на нови и нови щамове. А някои от тях, могат да са по-опасни, като в същото време заобикалят защитните сили на наличните в момента ваксини. Един такъв сценарий, може да върне всичко вече добре забравено старо - блокировки, ограничения, нарушения в доставките, ново огнище на инфлация, което води до стагфлация в световен мащаб, в среда на вече по-високи лихви, повишаване на безработицата, световна рецесия, срив на финансовите пазари и т.н. и т.н.

Китайска дългова криза

Предходната финансова криза стартира от ипотечните проблеми в САЩ, защото там облигационните пазари бяха достатъчно големи. Китай вече е достатъчно голям и важен за световната икономика, така че защо не - следващите проблеми за финансовите пазари отново да стартират от ипотечните облигации, но този път на китайския пазар.

Поредица от просрочени неизпълнения, включващи държавни предприятия в Китай, изплашиха сериозно инвеститорите през изминалата година. Но това може да е само началото на едно голямо домино, готово да рухне.

Продължителният стрес на пазара на недвижими имоти в Китай би се отразил негативно на различните сектори в различна степен, според анализ на Fitch Ratings. Техният анализ идентифицира три вида бизнеси, които са най-уязвими към постоянни проблеми в китайските недвижими имоти.

Докато Китай все още не е навлязъл непременно в такъв стресов сценарий, Fitch каза, че неотдавнашната ипотечна стачка може да намали доверието в пазара на имоти, забавяйки възстановяването и причинявайки вълнообразни ефекти в местната икономика.

Китайската индустрия за недвижими имоти представлява повече от една четвърт от националния БВП, според Moody's.

От миналата година инвеститорите се притесняват, че финансовите проблеми на китайските строителни предприемачи могат да се разпространят в останалата част от икономиката.

Проблемът със зомби компаниите излиза от контрол

Пандемията доведе до изключителен отговор от страна на правителствата и централните банки по света. И от това, покрай "добрите" компании, се облагодетелстваха и "лошите".

Зомби компаниите най-често се свързват с 90-те години в Япония, Европа след кризата от преди десетилетие или дори Китай в последните години. Броят им в САЩ обаче също расте през последните десет години, подхранен от ултрахлабавата монетарна политика. Те получават името си от факта, че успяват да куцукат напред, но не могат да излязат на достатъчна печалба, за да се отърват от задълженията си. И все пак имат достъп до кредитните пазари, за да отложат плащанията. Те вредят на икономиката, тъй като задържат активи, но не могат да си позволят да инвестират или да изграждат бизнеса си.

Почти 200 корпорации се присъединиха към т. нар. "зомби компании" от началото на пандемията, според анализ на агенцията сред 3 000 от най-големите публични дружества. Нещо повече, зомбитата отговарят за 20% от тях. И още по-притеснителното: те са добавили почти 1 трлн. щатски долара дълг към баланса си за периода, като общите задължения достигат 1.36 трлн. долора. Сумата е повече от два пъти по-голяма от дължимата от зомби компаниите в пика на финансовата криза през 2008-ма година.

Последствията за икономическото възстановяване на Америка са огромни. Усилията на Федералния резерв да предотвратят вълна от фалити, купувайки корпоративни облигации, може и да избегнаха още една депресия.

Но помагайки на стотици закъсали компании да получат достъп до кредитните пазари, централните банкери без да искат пренасочиха капитала към непродуктивни компании, което ще потисне заетостта и икономическия растеж в следващите години, казват икономисти. Дали това няма да е следващия "фитил", който да разпали нова дългова криза, предстои да видим.

Задълбочаване на настоящия и нови военни конфликти

Никой не е наясно как ще приключи войната в Украйна. Налице обаче е опасност от нейното влошаване и необмислени действия с лоши последствия като използване на химическо, или ядрено оръжие. Или пък потенциални ядрени кризи, свързани с умишленото или неумишленото засягане на централи с ядрено гориво.

Докато военният конфликт е факт, опасностите от лоши последствия от него, които да имат ефект върху световната икономика или финансовите пазари по целия свят са налице. В допълнение, налице са възможности за разпалване на нови конфликти, като например такива свързани с традиционните заподозрени - Иран, Северна Корея, Близкия Изток, Тайван и др.

Рецесия за германската икономика

В регионален план, за Европа, една от най-големите заплахи е рецесия за водещия двигател на икономиката на Стария континент - Германия. А признаци за това, следствие на пандемията, са налице.

Очаква се Германия да влезе в рецесия през третото тримесечие на 2022 г. Това обяви германското Министерство на икономиката в средата на октомври тази година. Прогнозата е да има три последователни тримесечия на отрицателен растеж.

Ведомството отбелязва, че икономическата ситуация в страната се е "влошила значително на фона на прекратените доставки на газ от Русия", което кара енергоемките индустрии "непропорционално да намаляват" производството си.

От министерството посочват, че рецесията "едва ли ще остави следи на пазара на труда". Отбелязва се, че пазарът се "оказва стабилен в кризата" поради недостиг на квалифицирани работници.

Германия регистрира първия си месечен търговски дефицит от 1991 г. насам през май в резултат на по-високите цени на вноса.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи