Големи банки във Великобритания и САЩ забраниха използването на кредитни карти за купуване на Bitcoin и други криптовалути. Финансовите институции се опасяват, че при спад в стойността на цифровите валути клиентите няма да бъдат в състояние да изплатят дълговете си.

Най-големият кредитор във Великобритания - Lloyds Banking Group забрани на клиентите си, използващи кредитни карти да купуват криптовалути, следвайки примера на американските банковите гиганти JP Morgan Chase и Citigroup.

Мярката има за цел да предпази клиентите от натрупването на огромни дългове, купувайки виртуални валути на кредит, ако стойностите им ще се понижат, съобщи говорител на банката.

Операторите на кредитни карти са силно разтревожени, тъй като клиентите им все по-често използват кредитните си карти за финансиране на сметки в онлайн борси, които след това се използват за покупка на цифрови валути.

Южна Корея забрани Bitcoin

Още една голяма развита икономика забрани Bitcoin

Банките и фирмите нямат право да търгуват с криптовалутата, нито да я издават

Миналата седмица Mastercard, втората по големина платежна мрежа в света, заяви, че клиентите, купуващи криптовалути с кредитни карти, са отговорни за увеличението с 1 процентен пункт на обема на транзакции в чужбина през четвъртото тримесечие.

По това време Bitcoin отчете грандиозно повишение на стойността, достигайки почти 20 000 долара. През следващите седмици най-популярната криптовалута преживя огромен спад, сривайки се до под 8000 долара. Това бе подсилено от страховете от глобално регулаторно ограничаване.

JP Morgan Chase не приема трансакции за закупуване на криптовалути с кредитни карти поради нестабилността и риска. Citi също потвърди, че е наложила тази забрана, но без да уточни причината.

Ограничението важи само за кредитните карти, но не и за дебитните. Притежателите на жебитни карти на въпросните банки все още могат да ги използват за покупка на криптовалути.

Третият най-голям пазар на bitcoin нанесе тежък удар върху криптовалутите

Третият най-голям пазар на bitcoin нанесе тежък удар върху криптовалутите

Нови регулации в страната премахват едно от предимствата на виртуалните пари

Разликата е, че при дебитните карти клиентите пазаруват със свои пари, а при кредитните - с пари, взети назаем от банката.

"В Lloyds Bank, Bank of Scotland, Halifax и MBNA не приемаме транзакции с кредитни карти, включващи закупуване на криптовалути", заяви говорител на Lloyds Banking Group.

Банката не уточнява как ще наложи забраната, но според британски медии кредитните карти ще бъдат блокирани да купуват Bitcoin онлайн чрез "черен списък" на продавачите.

Други водещи британски банки като HSBC и Barclays все още не са казали имат ли намерение да наложат подобни ограничения.

Русия забранява Bitcoin

Още една голяма икономика забранява Bitcoin

Използването им води до неоправдано високи рискове

Опасенията за използването на Bitcoin и други криптовалути надхвърлят използването на кредитни карти за заемане.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че може да са нужни действия срещу цифровите валути "точно заради начина, по който се използват, особено от престъпниците".

Министерството на финансите ще актуализира регулациите си, които вече ще се отнасят и за борсите за търговия с виртуални валути. Така ще се гарантира, че криптовалутите не се използват за престъпни дейности като пране на пари и финансиране на тероризъм.

Facebook наскоро обяви, че ще блокира всички реклами, които популяризират продукти и услуги, свързани с криптовалути.

Как Северна Корея печели от bitcoin?

Как Северна Корея печели от bitcoin?

Криптовалутата помага на Пхенян да избегне санкциите