Очаква се правителството на Холандия да сложи край на ерата на намаляване на дълга и да положи основите на план за създаването на фонд, който да подкрепи дългосрочния икономически растеж, пише Bloomberg.

Бюджетът за 2020 г. ще бъде представен на 17 септември - ден, който ще бъде белязан от традиционната реч на крал Вилем-Александър. Почитайки още традиция, основните моменти на законопроекта вече изтекоха в Хага, политическата столица на страната.

За създаването на национален инвестиционен фонд Министерството на финансите планира да се възползва от рекордно ниските лихви и да заеме десетки милиарди евро капитал от пазарите, пишат местни медии. Решението е рязка промяна от настоящата политическа ситуация, в която основна цел бе намаляването на дълга.

То идва в момент, в който политическият натиск над канцлера на Германия Ангела Меркел расте. Тя е изправена пред призиви да се откаже от фиксацията върху балансираните бюджети и да развърже кесията, за да подкрепи растежа на най-голямата европейска икономика.

Последният такъв дойде от президента на Европейската централна банка Марио Драги миналата седмица. Това предизвика министъра на финансите на Германия Олаф Шолц за първи път да обещае да използва "много милиарди", ако настоящото забавяне се превърне в истинска криза.

Вилерой призова Германия и Холандия да използват фискалната си мощ, за да спасят ЕС

Вилерой призова Германия и Холандия да използват фискалната си мощ, за да спасят ЕС

"Паричната политика не трябва и не може да бъде единственият възможен отговор", казва управителят на Банката на Франция