Управителят на Банката на Франция Франсоа Вилерой призова Германия и Холандия да използват фискалната си мощ, за да рестартират засегнатата икономика на еврозоната, предупреждавайки, че други страни нямат същите възможности да помогнат.

В годишното си писмо до френския президент Емануел Макрон Вилерой призова за комбинация от стимули в страни със здрави финанси и структурни реформи в силно задлъжнели страни като Франция и Италия.

"Германия и Холандия леко са активирали своята фискална политика, без да се ангажират с истински стимул", казва Вилерой, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка, цитиран от Bloomberg. "Тези страни, които имат фискален марж за маневриране, биха могли да го използват днес, за да подкрепят както собствения си растеж, така и еврозоната."

Коментарът на Вилерой е един от редките случай, когато гуверньор на централна банка предписва политики за правителствата на други държави. Неговият призив идва на фона на задълбочаващото се неразположение в икономиката на еврозоната, която се бори с несигурността на засиленото търговско напрежение и политическия срив, породен от Brexit.

ЕЦБ вече преразгледа плановете си за постепенно прекратяване на стимулите, като обеща да запази ниските нива на лихвите за по-дълго време и да предложи нов кръг от евтини средства за банките. Вилерой повтаря, че ЕЦБ може отново да промени момента на нормализиране на политиката и да адаптират инструментите си в зависимост от икономическите данни.

"Интензивността на инструментите ще трябва да бъде калибрирана с тотален прагматизъм", казва Вилерой.

Но управителят на централната банка на Франция заявява също, че правителствата се нуждаят от собствени общи механизми за стабилизиране на икономиката. В допълнение към фискалните инструменти за спасяване еврозоната трябва да се укрепи банковия си съюз и да се хармонизират капиталовите пазари.

"Изправени пред негативни шокове, паричната политика не трябва и не може да бъде единственият възможен отговор", казва Вилерой.