Хонконг иска да забрани на дребните инвеститори да купуват и продават криптовалута, както и да изиска от операторите на борсите да си извадят лиценз, предава японското бизнес издание Nikkei. Според местните власти ходът е с цел затягане на правилата срещу пране на пари и финансиране на терористична дейност и ще ги изравни със световния стандарт.

Забраната е драстична прояна на курса на Хонконг. Градът стана един от първите в света, в които имаше крипто банкомати през 2014 г.

Предложението идва седмици след рекламна кампания, организирана от Bitcoin Association of Hong Kong. В рамките ѝ асоциацията призова жителите да заменят банковите си сметки с криптопортфейли.

Спрямо новите правила борсите ще могат да обслужват само професионални инвеститори. Хонконг приема за такива лица с активи от над $1,03 млн.

Китай започна атака срещу криптоборсите и търговията на криптовалути още през 2017 г. Засега обаче само шепа други правителства в Азия предприеха подобни стъпки. Сингапур и Япония въведоха лицензионен режим за борсите, но дребните инвеститори все още могат да търгуват с bitcoin и други. Миналият месец финансовият регулатор във Великобритания забрани продажбата на крипто деривати на дребни инвеститори.

Bitcoin докосва 3-годишен връх. Какво поднови интереса?

Bitcoin докосва 3-годишен връх. Какво поднови интереса?

И обоснован ли е той