Докато акциите, златото и петролът поевтиняха миналата седмица, един актив достигна нови върхове за годината: bitcoin.

Цената на криптовалутата се покачи с около 90% през 2020 г. и миналият вторник се търгуваше при нива около $13 848, по данни на CoinDesk. Това е най-високото ниво от януари 2018 г., когато bitcoin падаше от постигнатия през декември 2017 г. връх от $19 783, припомня The Wall Street Journal.

Редица инвеститори смятат, че подновения интерес към bitcoin е свързан с потенциала на криптовалутата като защита срещу инфлация.

Поддръжниците на bitcoin повтарят за този потенциал от години, основно защото мрежата е създадена с ограничен брой единици, които могат да бъдат създадени: 21 млн. Пандемията нанесе тежки щети на икономики по света и правителствата и централните банки трябваше да изхарчат трилиони, за да ги подкрепят. В същото време това подкопава покупателната способност на фиатните валути. Мерките съживиха притесненията, че през следващите години инфлацията ще се покачи значително. И този страх печели нови поддръжници на bitcoin.

Сред тях са и някои публично търгувани компании. Square Inc., която позволява на потребителите си да купуват bitcoin, придоби криптовалута на стойност $50 млн. през октомври, за да я използва като защита. Доставчикът на софтуер MicroStrategy направи нещо подобно по-рано тази година, като придоби bitcoin за $425 млн.

Привличането на нови инвеститори е отдавнашна цел на криптоиндустрията. След като балонът се спука през 2017 г., bitcoin индустрията се опитва да изгради инфраструктура за професионални инвеститори, създавайки всичко от борсово търгувани фондове до опции за търговия и други.

Макар че щатската Комисия за ценните книжа и борсите все още не е одобрила ETF върху bitcoin, има други услуги. И инвеститорите се стичат към тях.

BitWise, която предлага критпобазирани индексни фондове на финансови съветници, хеджфондове и семейни офиси, отчита ръст на управляваните активи до $100 млн. през миналата седмица от $70 млн. през юни. Най-големият продавач на криптобазирани инвестиционни продукти, Grayscale Investments, отчита входящ поток на капитал през третото тримесечие от $1 млрд. до общо $5,9 млрд. През последните седмици ръстът продължава и те вече са $7,6 млрд.

Потенциалната употреба на bitcoin като средство за разплащане получи изненадваща подкрепа от PayPal, която заяви, че ще позволява на потребителите си директно да купуват и продават bitcoin чрез дигиталните си портфейли. През 2021 г. тази възможност ще е достъпна и за потребителите на Venmo. А всички 26 млн. търговци, които използват PayPal, ще могат да приемат bitcoin.

Всичко това подкрепи криптовалутата и пазарната ѝ капитализация се покачи до $130 млрд. през януари до $255 млрд. днес. Разбира се, това е съвсем скромно спрямо капиталовите пазари - само щатските акции струват близо $52 млрд. Но за малкия пазар на криптовалути това е значителен ръст.

Въпросът е дали входящият приток на средства ще продължава да расте. Например, дори и търговците в PayPal да могат да получават криптовалути вместо фиатни пари, те едва ли ще искат - особено в САЩ, където данъчната администрация третира bitcoin не като валута, а като актив, което означава, че потребителите ще трябва да плащат данък върху всяка трансакция.

А твърдението, че bitcoin е защитник срещу инфлацията тепърва трябва да бъде доказано. Също така, въпреки действията на правителствата и централните банки, инфлацията може и така да не се покачи.

В крайна сметка bitcoin все още е рисков актив, подходящ най-вече за спекулация, казва Крис Кинг, основател на фокусираната върху криптовалути инвестиционна компания Eaglebrook Advisors. Тя препоръчва на клиентите си да не държат повече от 5% от общите си активи в крипто. "Не влагайте повече, отколкото може да си позволите да изгубите", казва той.

*Материалът е с информативен характер и не е препоръка за взимането на инвестиционни решения