Централната банка на Индонезия засили намесата си на пазарите на валута и облигации в петък, за да защити рупията, след като нарастващите разпродажби на развиващите се пазари тласнаха валутата до нива, невиждани от Азиатската финансова криза.

Индонезийските пари се понижиха с 0.3% до 14 770 за долар в петък, достигайки най-слабата си стойност от септември 2015 г. Ако рупията продължи да отслабва, тя ще достигне дъно, наблюдавано за последно през 1998 г., съобщава Reuters.

Независимо от това, според някои анализатори най-голямата икономика в Югоизточна Азия е в по-добра форма, за да понесе постепенното обезценяване на валутата в сравнение с кризата от 1997-1998 г., когато рупията се срина от около 2000 за долар до най-ниското ниво от 16 800.

"Ангажиментът на Индонезийската централна банка да запази икономическата стабилност и особено рупията е много твърд. Затова засилихме интензивността на нашата намеса", заяви пред репортери управителят на монетарната институция Пери Варджийо.

Спадът на индонезийската рупия може да повлече и останалите валути в Азия

Азиатските валути преживяха най-силния си растеж от 20 години. Идва ли краят?

Инвеститорите продадоха облигации на островната държава за над 1 млрд. долара само за седмица

Рупията загуби почти 8% тази година, след като попадна в капана на разпродажбата на развиващите се пазари, която се ускори тази седмица, след като сривът на аржентинското песо последва този на турската лира.

Варджийо увери, че Индонезийската централна банка ще продължи да наблюдава развитието на пазара в Аржентина и Турция, но подчерта, че икономиката на Индонезия е "силна", разчитайки на стабилни показатели.

Доходността по 10-годишните облигации на страната достигна 8.094% в петък, най-високата от декември 2016 г., спрямо 7.967% при предходното затваряне.

Централната банка "решаващо" се намесва в подкрепа на рупията и спира спада в цените на облигациите, изкупувайки държавни ценни книжа за 3 трлн. рупии (203.74 млн. долара), продадени от чужди инвеститори, обяви Нананг Хендарса, ръководител на паричното управление в монетарната институция.

В Индонезия инвеститорите в Bitcoin скоро ще са повече от тези на борсата

Държавата, в която инвеститорите в криптовалути са повече от тези на борсата

Все повече нейни жители се вълнуват от виртуалните валути

Изходящите потоци на облигации оказват натиск върху рупията и през настоящата година Индонезийската централна банка купи държавни ценни книжа за около 80 трлн. рупии (5.42 млрд. долара), съобщи Хендарса.

Основният борсов индекс на Индонезия JKSE, който отчете близо 50 трлн. рупии (3.4 млрд. долара) от нетните чуждестранни потоци през тази година, се понижи с общо 2% в петък.

Азиатските пазари също са под напрежение след медийни публикации, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви да засили търговската война с Пекин.

Индонезия повиши лихвените проценти 4 пъти от май с общо 125 базисни пункта, опитвайки се да накара инвеститорите отново да купуват индонезийски активи. Следващата среща на централните банкери е на 26-27 септември.

Индийската рупия достигна невиждано дъно

Индийската рупия достигна невиждано дъно

Британският паунд задържа позициите от вчера

Паричната институция остава единственият източник на долари на валутния пазар на сушата, тъй като износителите пазят своите, а вносителите изглежда купуват повече, от реалните си нужди, каза Сатя Самбиджанторо, икономист в Bahana Securities.

Правителството разкрива планове за справяне с нарастващия внос, който доведе до недостиг на снабдяването с долари и увеличаване на дефицита по текущата сметка.

Плановете включват по-високи вносни мита за някои потребителски стоки и налагане на по-широката употреба на биодизел от следващия месец, за да се намали вноса на петрол.

Въпреки слабостта на валутата, годишната инфлация в Индонезия се повиши съвсем леко през август. За второто тримесечие страната отчита годишен икономически растеж от 5,3% - най-бързият за 4 и половина години.