Централната банка на Исландия намали лихвените проценти за втори път през последните четири месеца.

В причина за промяната се превърна националната валута, чийто прогрес застрашава намеренията на страната, свързани с инфлацията, а същевременно вреди на износителите, предаде Bloomberg.

Бенчмарковият седемдневен депозитен процент беше понижен до 5 процента, а след новината кроната тръгна надолу с 0.3 на сто до 118.77 за евро.

"Очакванията за инфлацията изглеждат тясно обвързани с целта, а паричната позиция се затегна до известна степен чрез поскъпването на кроната", посочва в свое изявление централната исландска банка.

"Това дава на Комисията по парична политика възможност сега да намали номиналния лихвен процент. Въпреки това силното нарастване на търсенето и гореспоменатата несигурност изискват повишено внимание при определянето на лихвения процент", допълват специалистите.

В момента финансовата институция се намира в трудна позиция, след като кроната сви инфлацията във време, когато икономиката расте с близо 5 на сто, а възнагражденията се повишават двойно на това.

Рекордните туристически посещения и най-високите лихвени проценти в Западна Европа тласнаха кроната към поскъпване, като от началото на годината валутата поскъпна с 14 на сто спрямо долара и 16 процента спрямо еврото.