След почти година анализ на пазара и обмисляне на държавните политики, свързани с криптовалутите, рекламата на най-популярната от тях - биткойнът, както и на останалите, ще бъдат официално регулирани в Испания. Това ще се случи още от февруари тази година, предава La Información, цитирайки свои източници.

Според изданието регулаторният документ, съдържащ рекламните стандарти, може да бъде обявен и публикуван от испанското правителство още тази седмица.

Основните крипто прогнози за 2022-а година

Основните крипто прогнози за 2022-а година

Според финансови анализатори

Промяната настъпва след проведено обществено допитване през април миналата година. Тогава властите взеха и решението да регулират набиращите все по-голяма популярност в страната реклами на криптовалути, които на практика не са контролирани по никакъв начин.

Сега трябва да стане ясно какъв тип реклами ще бъдат одобрени от регулатора. Рекламиращите биткойн ще трябва да следват редица условия, които са въведени отдавна за популяризирането на други видове финансови продукти.

Не само в Испания, а в целия Европейски съюз съвсем скоро мащабните рекламни кампании на криптовалути, които са насочени към широката публика, ще бъдат обект на най-строгия регулаторен надзор от Европейската комисия, категорични са финансови експерти и политици.

Кога ЕС ще започне да регулира биткойните?

Кога ЕС ще започне да регулира биткойните?

Предложени промени в законодателството на Европейския съюз ще принудят компаниите, които прехвърлят криптоактиви, да събират подробности за получателите и подателите

Основният регламент ще изисква дадена реклама на криптовалута да бъде прозрачна, балансирана, безпристрастна и неподвеждаща.

В началото на януари властите във Великобритания забраниха две реклами на криптовалути. Те са били свързани със закупуване на криптовалута с кредитни карти и проценти на печалба, които са били представени в подвеждаща форма, защото не са илюстрирали достатъчно ясно риска от инвестиция.

Връщайки се на Испания, тя е страната в ЕС, която към момента постига най-голям напредък в опитите да регулира нарастващия пазар на криптовалутите. Същевременно и въпреки затягането на законите, интересът към дигиталните пари в тази част на Европа е все по-голям.

Наскоро страната подписа споразумение, според което още 100 BTC банкомата ще бъдат инсталирани в няколко испански провинции. И без тях в момента Испания е европейската държава с най-много от тези устройства.

10-те най-важни криптовалути отвъд биткойна

10-те най-важни криптовалути отвъд биткойна

Криптовалутите, моделирани след биткойн, се наричат колективно алткойни и често се опитват да се представят като модифицирани или подобрени версии на биткойн