В Аржентина все още не са започнали да се разплащат в долари, но екстравагантният президент либертарианец Хавиер Милей постигна нещо може би още по-шокиращо - превърна песото, една от най-слабите световни валути на 2023 г., в една от най-силните спрямо долара, пише в свой материал Business Insider.

В рамките на 3 месеца курсът му скочи с 25%, което по данните на Bloomberg е най-големият скок сред 148 следени валути.

Мъчителна терапия

С 276,2% годишна инфлация (най-лошата в света), Аржентина определено се нуждаеше от финансови и икономически реформи и именно това предложи Милей, за да го изберат през миналата година. В голяма степен той удържа на думата си с 85% свиване на капиталовите разходи през първото тримесечие и брутални икономии на държавни пари.

Аржентина обезцени песото с 50%, съкращава значително държавните разходи

Аржентина обезцени песото с 50%, съкращава значително държавните разходи

МВФ приветства мерките, създавали добра основа за преговори по външния дълг

Обратната страна на медала е дълбоката рецесия, в която (не твърде неочаквано) пропадна Аржентина - през първите два месеца на 2024 г. икономиката се сви с 3,6%, не липсват и протести.

Език мой, враг мой

Милей, който освен икономист, е и бивш футболист и рок музикант, обясняваше по време на кампанията си, че песото е дело на политическата класа и поради тази причина, най-възпитано казано, не струва нищо. Именно поради тази причина и той агитираше за доларизация на икономиката.

Сега, обаче, доверието в песото се възстанови и изглежда сякаш неговият спасител е именно човекът, който предричаше скорошния му край - и даже го беше сложил в предизборната си програма.

Метълист, икономист, популист: Кой е човекът, който иска Аржентина да приеме долара

Метълист, икономист, популист: Кой е човекът, който иска Аржентина да приеме долара

Хавиер Милей може да е известен като Перуката, но за момента води в надпреварата за президент

Според Bloomberg позитивната промяна има и конкретно изражение - аржентинската централна банка е започнала отново да попълва валутните си резерви.