Отчайващите ситуации изискват отчаяни решения - явно по този начин разсъждават в Аржентина. Голямата южноамериканска страна е с "болна" от десетилетия икономика с огромна инфлация, рецесия и политическа нестабилност. Какво се случва в такъв момент - на преден план излиза политик, който иска буквално да обърне държавата с главата надолу.

Става дума за ултралибералния икономист Хавиер Милей. Той получи най-висок вот на първичните избори и изглежда фаворит в битката за президентския пост в страната, чиито жители усещат на гърба си ефекта от 115-процентова инфлация и 40% от тях живеят в бедност.

Пред национален банкрут: Аржентина повишава лихвения процент до 97%

Пред национален банкрут: Аржентина повишава лихвения процент до 97%

Страната опитва да пребори огромната инфлация

Перуката

52-годишният Милей със сигурност прави силно първо впечатление. Видът му отговаря на някои от по-известните елементи в биографията му - кариера като вратар във втородивизионен отбор и вокалист на рок/метъл банда, която освен това свири кавъри на Rolling Stones. Заради специфичната му прическа, той е известен с прозвището Перуката.

Снимка 630446

Източник: EPA/БГНЕС

Уменията му на убедителен, провокативен и склонен на директни обиди шоумен станаха видими в хода на дебатите с опонентите му и станаха повод за сравнения с Доналд Тръмп и с бившия бразилски президент Жаир Болсонаро. Милей няма нищо против.

Снимка 630449

Източник: EPA/БГНЕС

Когато стана ясно, че 30% от гласувалите са го подкрепили, той излезе пред симпатизантите си и благодари на... четирите си кучета, кръстени на класически консервативни икономисти.

Не просто ексцентрик

Милей не е типичният антисистемен кандидат, яхнал протестния вот срещу политическа класа, затънала в най-разнообразни корупционни скандали. Негов ментор е Алберто Бенегас Линч - уважаван класически либерален икономист от кръгове, които имат влияние в страната още от 50-те. Баща му е канил Лудвиг фон Мизес да изнася лекции в Буенос Айрес.

Снимка 630448

Източник: EPA/БГНЕС

Кандидат-президентът има много ясен (и скандален поне колкото него самия) план с конкретни мерки, които да извадят Аржентина от кризата:

  • Доларизация - за разлика от Тръмп и Болсонаро, Милей не е икономически националист. Той вярва, че ако бъде премахната националната валута, политическата класа ще загуби основния си лост за злоупотреби - паричната политика. През 90-те Аржентина вече опита това и резултатите не бяха никак добри.
  • Закриване на централната банка - това върви в комплект с горната мярка и с коментара на кандидат-президента, че институцията е "най-лошият боклук на Земята".
  • Премахване на всякакви разпоредби и ограничения, които дават предимство на местната продукция пред вноса.
  • Приватизация на всички държавни предприятия и премахване на механизмите за контрол на цените на стоките и услугите.
  • Рязко намаляване на публичните разходи - Хавиер Милей е готов да закрие 17 от 25-те съществуващи министерства. Според него гражданите трябва да си плащат за услугите на здравната система, а купуването и продаването на органи "е просто още един пазар", но абортите не са приемливи. За него климатичните промени са "социалистическа лъжа", а сексуалното образование е част от "промарксистки дневен ред", насочен срещу семейството.

Всичко това е облечено в предложения за промени в държавните структури и социалните плащания. Много от тях са доста амбициозни в настоящата социално-политическа ситуация в Аржентина, но стоят добре по телевизията.

Аржентина: падението на една от най-богатите страни в света

Аржентина: падението на една от най-богатите страни в света

Едно време Аржентина е сред най-богатите страни в света. Толкова богата, че се ражда дори крилатата фраза "богат като аржентинец". След това обаче идват цели осем държавни фалита. Как се стига до това безподобно падение?

Може ли наистина да спечели

На предварителните избори Милей се класира с малко пред другите кандидати - Патрисия Булрич от десницата и настоящия министър на икономиката Серхио Маса.

Снимка 630447

Източник: EPA/БГНЕС

Вотът е насрочен за 22 октомври, като на 19 ноември ще има балотаж, освен ако някой от кандидатите не достигне 45% подкрепа или не се откъсне с над 10% пред втория и достигне 40%.

Инвеститорите очевидно се опасяват, че Перуката ще успее да се справи, защото аржентинското песо се срина след предварителния вот и се наложи правителството да го обезцени с 18 на сто.