"Резултатите са ясни: фондовият пазар харесва Байдън". С такова заглавие излиза CNN в понеделник сутринта, след като пазарите получиха първия си шанс да оценят победата на кандидата на демократите, която бе обявена в събота. Фючърсите на Dow Jones Industrial Average се изстреляха с над 400 пункта тази сутрин. Тези на S&P 500 и Nasdaq 100 също са в зелена територия с повишения от над 1%.

Уолстрийт очакваше победа на демократите още миналата седмица, но след съобщенията в събота те могат да реагират с по-голяма доза сигурност. Макар че състезанието за Сената все още не е излъчило победител, пазарите очакват регулаторите да задържат контрола над него. Това ще осигури контрол върху идеите на демократите за повече данъци и регулации.

"Случващото се в състезанието за Сената ще реши дали следващият ход на пазарите ще бъде нагоре или надолу", казва Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets.

Европа също е доволна. Фючърите на Eurostoxx 50 се покачиха с 1,7%, на германския DAX с 1,8%, а FTSE на Острова добавя 1,4%.

Пазарите в Тихоокеанския регион също записаха повишения в понеделник. Корейският индекс Kospi бележи ръст от 1,3%, а хонгконксият Hang Seng добавя 1,2%. Китайският Shanghai Composite Index се покачва с 1,1%, а японският Nikkei е на нива, невиждани от почти три десетилетия, като добавя още 2,1%.

Извън САЩ пазарите ще търсят знаци, че администрацията на Тръмп ще търси по-дипломатичен подход в международната търговия, казва Маргарет Янг, стратег в DailyFX. В очакване на това китайската валута поскъпна с 0,4% до 6,5649 за един щатски долар. Миналата седмица юанът добави 1,6% към стойността си - най-големият ръст от 2017 г. насам.

Въпреки победата на Байдън, инвеститорите все още са притеснени от отговора на Доналд Тръмп. "Той може да стане още по-непостоянен и дестабилизиращ през следващите 10 седмици", казва Брад Карп, председател на Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP.

Уолстрийт вече предпочита Байдън за президент

Уолстрийт вече предпочита Байдън за президент

Защо финансовият сектор вече не харесва Тръмп?