Цяла финансова история поставя началото си през 2010 година, когато един човек си купува... пица.

Любимото за мнозина ястие обаче не е най-важната част в направената тогава трансакция. Основата на събитието се крие в начина, по който продуктът е заплатен.

Ястието струвало 10 000 биткойна, а поръчката остава в историята като първият път, в който виртуалната валута е използвана за заплащането на реален продукт. Сега тази вечеря би струвала 20 милиона долара.

С днешна дата този ден е превърнат в празник за феновете на дигиталните пари, наричан Bitcoin Pizza Day.

Биткойнът извървява дълъг път от тогава до сега. Стойността на виртуалната валута, както и използването й, набират сериозна скорост.

Преди 7 години, когато на 22 май 2010 г. американецът си закупува онези прословути две пици, един биткойн струвал около 0.003 цента. И ако ранните тогава инвеститори са вложили 100 долара в биткойни, то днес виртуалните им пари биха стрували около 72.9 милиона долара.

Стойността на дигиталните пари скача толкова бързо, че през март една виртуална монета за първи път в историята си стана по-скъпа от унция злато.

Биткойнът за първи път стана по-скъп от златото

Биткойнът за първи път стана по-скъп от златото

Валутата удари нов рекорден връх

Повишаването на биткойна се дължи на факта, че популярността му скача рязко през последните години. Ако допреди 7 години е имало по-малко от 10 000 трансакции в биткойн, то до януари тази година сделките са се утроили.

Анализатори изтъкват, че апетитът идва от схващането за биткойна като по-добра инвестиция от други активи, както и от факта, че виртуалните монети са станали все по-търсени в Азия.

Нека обаче върнем лентата назад. Какво точно е биткойн? Това е криптовалута, което означава, че съществува само в дигиталния свят.

Биткойнът е разработен през 2009 година от човек, чиято самоличност все още е загадка. Основателят използва името Сатоши Накамото, разработвайки валута, която се основава на платежна система, позволяваща разплащания между двама души без намесата на други страни - например банки.

Биткойнът няма спиране. Достигна историческите $1 500

Биткойнът няма спиране. Достигна историческите $1 500

Втори рекорд за валутата в рамките на седмица

От Световния икономически форум посочват, че притежателят държи своите дигитални пари в биткойн портфейл - мобилно приложение или устройство, чрез което се изпращат и получават дигиталните пари.

На първо място човекът получава биткойни за стока или услуги или чрез обмен, в рамките на който се заменят истински пари за биткойни според основния валутен курс.

Всеки притежател на виртуални пари има собствен адрес, подобно на номер на банкова сметка, чрез който контролира дигиталните си притежания и всяко движение на виртуалните пари.

Трансакциите се извършват чрез технология, наречена блокчейн. Това е място, на което се съхраняват данни за всяка сделка с биткойни.

Получателят при сделките обаче взема виртуалните пари едва след като трансакцията бъде проверена. Самата проверка включва решаването на сложен математически проблем - процес, който се нарича миниране.

Биткойните могат да се използват или в интернет пространства като WordPress и Reddit, или на места, които приемат валутата. Когато искате да замените виртуалните си притежания за истински пари, тогава търгувате биткойните на борсата.

И докато виртуалните пари все още не могат да се използват в кварталния магазин, според някои експерти това е просто въпрос на време. На този фон Япония дори прие цифровата валута като легален метод за плащане, като се очаква Русия също да предприеме подобна крачка догодина.

Първата японска авиокомпания, която ще приема плащания с биткойн

Първата японска авиокомпания, която ще приема плащания с биткойн

Превозвачът с амбиция да привлича повече клиенти

Не всичко обаче е розово в света на биткойн. Има лимит на сделките, които могат да бъдат обработени на определен период от време, като увеличаването на ограничението на трансакциите би означавало забавяне на плащанията.

От години между разработчиците на биткойн съществуват спорове относно капацитета, като проблемът все още не е решен.

Сделките в момента се осъществяват чрез "блокове", а максималният размер, който може да се обработва за един блок, е един мегабайт.

Някои от разработчиците обаче настояват за разширяване на този размер заради увеличаващия се капацитет на мрежата.

Не всички страни приемат биткойн търговията с охота. Правителствата по света не одобряват факта, че потребителите на виртуалната валута са анонимни, което предизвиква опасенията за престъпна дейност и пране на пари.

Мненията относно валутата са противополжни. Според едни биткойнът ще продължава да върви нагоре, докато според други това е балон, който ще се спука.

И все пак дигиталните пари сякаш нямат спиране и все по-често разбиват рекорд след рекорд в стойността си, като дори днес те скочиха до 2 700 долара.

Милиардерът, който пази 10% от богатството си в биткойн

Милиардерът, който пази 10% от богатството си в биткойн

Валутата може да стигне $2000, смята инвеститорът