Продажбата на долари и купуването на злато има смисъл, когато курсовете, които са деноминирани в долари са ниски. Това е мнението на все повече руски анализатори като експертът по международните пазари в General Invest - Михаи Смирнов, цитиран от руската агенция Prime. Според неговата прогноза това може да се случи още тази есен.

"Двата основни фактора са статутът на златото като актив на едно сигурно убежище и това, че инвеститорите избират злато, когато доходността по други активи като безопасно убежище е ниска", обяснява той.

Златото като защитник от инфлация: На какво ни научиха последните 50 години?

Златото като защитник от инфлация: На какво ни научиха последните 50 години?

Ролята на ценния метал изглежда изключително надценена, показват данните

Анализаторът припомни, че в началото на 2020-а година, когато централните банки преминаха към мека парична политика, а правителството на САЩ обяви мащабни фискални стимули, беше изгодно да се обменят долари за злато. Тогава доларовият индекс отслабна значително и цената на златото достигна рекордни върхове.

Според Смирнов тази есен ситуацията най-вероятно ще се повтори. Ако Фед не обяви повишаване на лихвените проценти, може да се очаква много сериозен ръст в цената на благородния метал.

САЩ заплашват да лишат Русия от статута на пазарна икономика

САЩ заплашват да лишат Русия от статута на пазарна икономика

В ход е антидъмпингов анализ на доставките на амониев нитрат от Руската федерация