Българското подразделение на италианската група UniCredit "УниКредит Булбанк" е най-голямата банка у нас години наред. Към първото тримесечие на тази година тя има общо активи от 18,950 милиарда лева, според данните, подадени до Българската народна банка (БНБ), като изпреварва с близо 6 милиарда лева втората по големина финансова институция - "Банка ДСК".

Погледнато на фона на останалите страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) обаче родният пазар остава относително малък. Що се отнася до размера на активите на най-големите банки в държавите от региона, "УниКредит Булбанк" остава пред първенеца на Сърбия и е почти съизмерима с този в Хърватия.

От Money.bg решихме да направим сравнение именно на водещите финансови институции в 10 държави от ЦИЕ, като те са сравнени по размера на активите им в милиарди евро към края на 2017 година. Данните са взети от платформата на Corporate Finance Institute, който е специализиран в изготвянето на изследвания, свързани с финансовата сфера.

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Сделката е съвсем близо до приключване, а вече са водени и разговори с БНБ, твърди Reuters

Към края на миналата година с най-много активи разполага турският номер 1 - Ziraat Bank, която управлява активи за 95,61 милиарда евро. Тук можем да отбележим, че тя има и клон в България, който се намира в центъра на столицата.

На второ място е полската PKO Bank Polski (PKO BP). Според данните те се изчисляват на 71,08 милиарда евро към декември 2017 година. Основно бизнесът на финансовата институция е концентриран в Полша, но има сериозно присъствие на украинския пазар след придобиването на местната Kredobank.

Как ще се промени банковият пазар след сливането на ДСК и "Сосиете Женерал"?

Как ще се промени банковият пазар след сливането на ДСК и "Сосиете Женерал"?

Възможно ли е да има нова най-голяма банкова група в страната

След тези две банки се нарежда гръцката Piraeus Bank с активи от 67,42 милиарда евро. Тя все още е най-голямата финансова институция в южната ни съседка, въпреки че през последните месеци се раздели с бизнеса си в Румъния и Албания, а преди време и с дъщерното си дружество в Сърбия. Междувременно през лятото излезе информация, че от Piraeus Bank ще търсят купувач и на бизнеса си в България, а три евентуални купувачи бяха неофициално посочени като заинтересовани към него.

Най-голямата банка в Чехия - Ceskoslovenska Obchodni Banka (CSOB), е дъщерно дружество на собственика на българската група на ОББ - белгийската KBC Group. Тя развива дейност и в Словакия, като активите й към 2017 година възлизат на 51,69 милиарда евро.

Сделка за €610 милиона създаде най-голямата банково-застрахователна група в България

Сделка за €610 милиона създаде най-голямата банково-застрахователна група в България

Вече официално ОББ и Сибанк имат един собдственик

Над 40 милиарда евро активи е управлявала към края на миналата година компанията майка на българската "Банка ДСК" - унгарската OTP Bank, която предстои да придобие и бизнеса на френската Societe Generale у нас.

Под 20 милиарда евро са активите на останалите разглеждани банки - в Словения, Румъния, Сърбия, Хърватия и България.

Първенецът в Словения е местната Slovenska Sporitelna, която от 2001 година е част от австрийската Erste Bank Group. Тя е с активи от 16,34 милиарда евро. Румънската номер 1 към края на миналата година е Banca Comercial Romana, която обаче съвсем наскоро беше изместена от челната позиция от конкурента си Banca Transilvania.

Хърватската Privredna Banka управлява 10,14 милиарда евро активи, а най-малка от всички разглеждани банки е сръбската Banka Intesa с 4,77 милиарда евро активи.

Снимка 377662