Kай-голямата криптоборса в света Binance премахна санкционираните руски банки от своите опции за плащане в peer-to-peer (P2P) платформата. Това означава, че руските търговци вече няма да могат да използват карти, издадени от въпросните финансови институции, за извършване на каквито и да е плащания, съобщава Wall Street Journal.

Ходът на най-голямата борса за цифрови активи идва, след като тя беше изправена пред критики, че улеснява руски плащания. Заради войната в Украйна повечето руски кредитори са изключени от международната разплащателна система SWIFT и към момента реално нямат и свободен достъп до транзакции в чуждестранни фиатни валути.

Binance е преименувала банковите карти, издадени от най-голямата банка в Русия - Сбербанк, както и необанката Tinkoff, на "зелена местна карта" и "жълта местна карта". Това се случва след появила се информация, че криптоборсата помага на руснаците да пренасят пари в чужбина, като заобикалят западните санкции, наложени заради войната в Украйна.

Binance се споразумя с американските регулатори

Binance се споразумя с американските регулатори

Така беше избегнато замразяването на активи

От миналата година бяха наложени безпрецедентни ограничения върху финансите на Русия заради нахлуването в своята съседка. През май Bloomberg разкри, че Binance се разследва от Министерството на правосъдието на САЩ за това, че позволява на руски клиенти да извършват транзакции, включващи най-малко пет санкционирани руски банки.

Снимка 360175

Източник: iStock

Вратичката

Според руски медии, потребителите на Binance в Русия все още имат на разположение 15 метода на плащане за конвертиране на рубли в криптовалути, включително Raiffeisenbank, Russian Standard Bank, както и платежните системи Payeer и Advcash. 

Достъпът до P2P транзакции в щатски долари и евро на Binance обаче е ограничен за руснаци в съответствие с 10-ия пакет от санкции на ЕС срещу Руската федерация.

Миналата седмица стана ясно, че гигантите Visa и Mastercard се оттеглят от картовите си партньорства с най-голямата в света криптоборса Binance Holdings. Най-вероятната причина за този ход е, че борсата е изправена пред продължаващ регулаторен натиск.

Visa спря издаването на нови карти с Binance в Европа още през месец юли. Mastercard, от своя страна, ще прекрати картовото си партньорство изцяло през месец септември. 

Наскоро  Binance и формално несвързаната с нея американска Binance.US постигнаха споразумение с американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), като по този начин беше избегнато замразяване на активи в размер на милиарди долари. Това обаче не е краят на битката между компаниите и регулатора. 

Binance отдели американския си бизнес в независимо дружество и независима борса - Binance.US. Според SEC, обаче, международната криптоборса и фирми, свързани с ръководителя ѝ Чангпенг Жао (CZ), тайно контролират дейността в САЩ и имат възможност да прехвърлят активи извън страната. Именно заради това и се искаше временно замразяване на активи.

Паралелно тече и процедура във връзка с някои от предлаганите от Binance.US токени, които според регулатора са нелегални ценни книжа.

Binance и Binance.US отричат всички обвинения.

Visa и Mastercard спират сътрудничеството си с криптоборсата Binance

Visa и Mastercard спират сътрудничеството си с криптоборсата Binance

Картовите партньорства приключват