Секторът на децентрализираните финанси (DeFi) регистрира пореден хакерски удар, предава сайтът за криптовалута Invezz. Хакерската атака е извършена в MonoX - дигитална платформа, служеща като доставчик на ликвидност на DeFi и която предлага пулове с единични токени.

Първоначалните данни показват, че хакерите са иззели различни криптовалути на стойност над $30 милиона. Това е последната атака срещу поредица от хакове на DeFi платформи, които се случиха тази година. Над $500 милиона са откраднати само през последната половина на тази година.

Криптоплатформата, която загуби $600 милиона след атака на хакери, им предлага работа

Криптоплатформата, която загуби $600 милиона след атака на хакери, им предлага работа

Освен това САЩ предлагат до 10 милиона долара на хакери, разполагащи с информация, която води до идентифициране на всички лица, участващи в „злонамерени кибер атаки срещу инфраструктурата на Америка“

От MonoX твърдят, че хакването е извършено с помощта на "метод в договора за размяна, който е повишил цената на токена MONO до рекордни висини". В обяснението се посочва, че цената на токените MONO е изкуствено конфигурирана на по-висока стойност, което е позволило на хакерите да използват токена за закупуване на други криптовалути на по-ниски цени.

Средствата, откраднати от протокола, включват Wrapped Ethereum на стойност $18,2 милиона и Polygon на стойност $10,5 милиона. Други токени, откраднати по време на този хак, включват DUCK, IMX, GHST, LINK, MIM и WBTC.

В изявлението си от MonoX поднасят на клиентите си "най-искрени извинения за инцидента" и ги уверяват, че целият им екип работи върху подобряването на сигурността на потребителите.

DeFi хакове във възход

DeFi хакове се увеличават през последните месеци. Някои от най-новите хакове в DeFi мрежите включват pNetwork, от която бяха откраднати $12 милиона. Друг такъв пробив беше регистриран на SushiSwap, от където бяха откраднати $3 милиона. Най-големият хак на DeFi тази година обаче беше в мрежата Poly, от която хакер открадна $600 милиона.

Милиарди долари са изгубени след хакерски атаки над криптоплатформи

Милиарди долари са изгубени след хакерски атаки над криптоплатформи

Според нов доклад