Хакерските атаки над различни криптоплатформи са довели до загубата на над $10 милиарда само тази година. Това става ясно от ново проучване на фирмата за анализ на блокчейн Elliptik, цитирано от световните агенции.

Според доклада, все повече пари се пренасочват в така наречените DeFi платформи, което отразява все по-големия интерес към криптовалутите и особено към биткойна.

DeFi платформите позволяват на потребителите да отпускат, заемат и спестяват пари (обикновено в криптовалута), като същевременно заобикалят традиционните банки и финансови институции.

Войната на Китай с крипто копачите преобърна глобалната индустрия за добив на биткойн

Войната на Китай с крипто копачите преобърна глобалната индустрия за добив на биткойн

10% от свързаните с крипто бизнеси, които са оперирали в Китай преди забраната, все още работят там

Технологията предлага по-евтин и по-ефективен достъп до финансови услуги, но все още не е достатъчно защитена, подчертават експерти.

Данните от DeFi Pulse показват, че към момента криптовалута на стойност $86 милиарда се съхранява именно на тези дигитални платформи. За сравнение, преди година сумата възлизаше на около $12 милиарда.

"Нарастването на популярността на DeFi обаче дойде заедно с бума на киберпрестъпността", казват от Elliptik.

Дело за $64 млрд. може да разкрие самоличността на създателя на биткойн

Дело за $64 млрд. може да разкрие самоличността на създателя на биткойн

Кой е Сатоши Накамото - въпрос без отговор, който вълнува мнозина

Потребителите са претърпели над $12 милиарда загуби, вследствие на хакерски атаки в приложенията на DeFi за кредитиране от 2020-а година насам, като по-голямата част от загубите са през тази година.

Тези загуби се дължат както на хакове, така и на грешки в кода, твърдят експерти по киберсигурност.

"Засега тези приложения са проектирани да бъдат безнадеждни, тъй като премахват контрола на трети страни върху средствата на потребителите", коментира Том Робинсън, който е изпълнителен директор в Elliptic.

От основните DeFi платформи твърдят, че предприемат мерки за засилване на сигурността, които варират от наемане на външни фирми за киберсигурност до разработки за по-добро поддържане на ключове и пароли, необходими за достъп до потребителски портфейли в защитена среда.

Криптоплатформата, която загуби $600 милиона след атака на хакери, им предлага работа

Криптоплатформата, която загуби $600 милиона след атака на хакери, им предлага работа

Освен това САЩ предлагат до 10 милиона долара на хакери, разполагащи с информация, която води до идентифициране на всички лица, участващи в „злонамерени кибер атаки срещу инфраструктурата на Америка“