На пръв поглед изглежда, че в това дело няма нищо необичайно: семейството на починал мъж съди бизнес партньора му за контрола върху активите на компанията.

Но в този случай активите са един милион биткойна, които се равняват на около $64 млрд. днес, и които принадлежат на създаделя на крпитовалутата Сатоши Накамото — за когото все още не е ясно дали е един човек или група от хора, нито пък се знае идентичността му/им.

Семейството на починалия мъж твърди, че именно той и бизнес партньорът му са били Накамото — и заради това роднините трябва да получат половината от това състояние.

Кой точно е Сатоши Накамото е една от големите мистерии във финансовия свят. Но отговорът на всички въпроси около създаването на биткойн е в центъра на делото във Флорида.

Семейството на Дейвид Клаймен съди бизнеса партньора му - 51-годишен програмист от Австралия с името Крейг Райт. Мъжът, който сега живее в Лондон, твърди от 2016 г., че той е създал биткойн — твърдение, на което почти никой не вярва. Семейството му казва, че двамата са работили по създаването и последващото копаене на криптовалутата.

"Вярваме, че доказателствата ще докажат" това", казва Фел Фрийдман, адвокат на семейство Клайман. Защитата пък ще доказва обратната теза: Райт е създателят на биткойн, а Клайман не е имал никаква роля.

За интересуващите се от критповалутите има само едно доказателство, което може да докаже самоличността на Сатоши Накамото: частният ключ, който контролира портфейла, в който се намират тези един милион биткойна. Всеки, който твърди, че е Сатоши Накамото, трябва да може да покаже, че може да премести дори частица от него на друг адрес.

За всяка една от вече над 650 млн. транзакции има информация, която е публично достъпна и видима. Има и две числа, които контролират преместването на дигиталната валута: публичен и частен. Който контролира частният ключ, той контролира портфейла.

В първите дни на криптовалутата никой не се интересуваше твърде много от самоличността на Накамото. Самият той (или тя, или те) бе активен в разработването около две години след пускането на криптовалутата, като в същото време участваше и във форуми и комуникираше с другите разработчици. През декември 2010 г. той практически изчезна.

Броят на хората с технически възможности да създадат биткойн е ограничен и почти всички известни имена в криптографията вече бяха посочвани като Накамото. Но всички те отрекоха и доказателства досега няма.

Самият Клайман почива на 26 април 2013 г. Следващата година Newsweek съобщава, че мъж със същото фамилно име като Сатоши — Дориян Накамото — е създателят на биткойн. Самият той отрече, а в един форум акаунт, за който се знае, че е ползван от Сатоши Накамото, написа: "Не съм Дориян Накамото". Това е и последното съобщение от него.

През май 2016 г. Райт заяви, че той е създателят на биткойн. Той се срещна с няколко пионера в криптовалутите, даде интервюта и напълни един уебсайт с доклади, които е писал за криптографията и биткойн. Три дни по-късно, след яростни критики, той се отказва от твърдението си. "Нямам куража, не мога", написа той. Но по-късно отново започна да твърди, че именно той е Сатоши Накамото.

Дали Райт или Клайман са имали техническите способности да създадат биткойн, е спорно. За Райт се твърди, че няма, докато за Клайман има допускане, че има достатъчна експертиза. Но въпросът е отворен.