Преди две години сякаш целият свят говореше за крипто, Биткойн, "копачки" и огромни печалби от тях. После виртуалните активи срещнаха суровата реалност на по-високите лихвени проценти и фалита на FTX, но през последните седмици съживяването е повече от видимо. Причината - предстоящият т.нар халвинг на Биткойн. "Миньорите" бързат да се подготвят за него, пише в свой материал "Ройтерс".

Халвинг?

Дизайнът на най-популярната крипто валута е такъв, че нейното предлагане е фиксирано на 21 млн. токена. Към момента са "отпечатани" 19 млн.

На определени интервали от време - на около 4 години, премията за тези, които поддържат мрежата (копаят), се намалява с 50%. Това се нарича халвинг или разполовяване.

Цената на Биткойн се върна до нивата отпреди последния крипто крах

Цената на Биткойн се върна до нивата отпреди последния крипто крах

Най-голямата криптовалута е в подем

До момента това винаги е водело до сериозни промени, като обикновено те са съпроводени и с ръст на цената. Първият халвинг от 2012 г. я изстреля от 12 долара на 126, а този от 2020 г. доведе до скок от 8570 долара за Биткойн до 18 040 долара.

Очакването е халвингът да се случи през април 2024 г., но вече е видимо раздвижване. Само за последния месец цената на виртуалната валута се качи с 37 на сто до $37 000.

Биткойн може да достигне $1 милион преди 2030 година

Биткойн може да достигне $1 милион преди 2030 година

Коментар на Георги Манолов - основател на BitcoinReady.me & BitcoinReady.bg

Авторът на книгата "Богат татко, беден татко" Робърт Кийосаки смята, че тя ще достигне поне 100 000 долара. Основателят на MicroStrategy Майкъл Сейлор е изключително оптимистично настроен, предвиждайки цена от 1 млн. долара.

Готови за бой

Според експерти, цитирани от агенцията, все повече компании и лица, занимаващи се с добив на криптовалути обновяват своето оборудване в очакване на халвинга и високите цени.

Това е нужно, тъй като в момента е необходима рекордна изчислителна мощност за постигане на резултат.

Доминацията на Биткойн е на невиждани от две години нива

Доминацията на Биткойн е на невиждани от две години нива

Криптопазарът днес е на стойност от $1,1 трилиона

Проблемът е, че не сме 2021 г. и фактори като цените на електроенергията са в състояние сериозно да ударят по потенциалната печалба от "копаене".

Затова и някои от играчите на пазара действат нетрадиционно - местят се например в централноамерикански държави, където токът е по-евтин и правителствата гледат с по-добро око на крипто.

Може ли и как Биткойн да стане актив за $900 милиарда

Може ли и как Биткойн да стане актив за $900 милиарда

Любопитни нови данни от аналитичната фирма CryptoQuant

Средата е силно конкурентна, отбелязват и някои от ангажираните с добива: "Всеки халвинг води до това тези, които не играят на високо ниво, просто да бъдат отнесени от течението".

"Като цяло, 2023 г. за миньорите беше положителна.Въпреки това те могат да се сблъскат с трудни 12-16 месеца, докато ефектът от следващия халвинг се прояви напълно", предупреждава и Forbes.