През днешния ден цената на Биткойн достигна $36 856 и това е най-високото равнище на криптовалутата поне от 6 май 2022 година, предава Bloomberg. Преди 18 месеца стейбълкойнът TerraUSD се срин и това предизвика поредица от фалити и цялостен крах в криптосектора. Цената Биткойн днес отбеляза ръст от над 4% за денонощие.

Новият подем на най-голямата криптовалута идва близо година след пика на миналогодишната криза - фалитът на криптоборсата FTX.

За разлика от предишни поскъпвания тазгодишното възстановяване на Биткойн беше поетапно, с резки поскъпвания, между които имаше дълги периоди на ниска волатилност, припомнят крипто експерти.

Биткойн може да достигне $1 милион преди 2030 година

Биткойн може да достигне $1 милион преди 2030 година

Коментар на Георги Манолов - основател на BitcoinReady.me & BitcoinReady.bg

За да стигне дотук, Биткойн трябваше да преодолее най-резкия цикъл на парично затягане на Федералния резерв на САЩ (Фед) от 40 години насам, както и нарастващия надзор на регулаторите.

Снимка 611548

Източник: EPA/БГНЕС

Много специалисти опитват да обяснят впечатляващото възстановяване на криптовалутата - едни казват, че тя е като убежище от инфлацията, други, че е като убежище от банковата криза в САЩ през март, а трети я виждат като достъпна инвестиция за повече хора чрез очакваното пускане на спот биткойн борсово търгуван фонд - ETF.

И все пак, в момента Биткойн остава почти на половината си път до възстановяването на рекордните си стойности от 2021 година, когато цената му достигна близо $69 000.

Правителството на САЩ държи $5,5 милиарда в биткойн

Правителството на САЩ държи $5,5 милиарда в биткойн

Това прави САЩ един от най-големите биткойн притежатели в света