Основният индекс на Българската фондова борса SOFIX падна под 750 пункта, като се върна на нивото си от началото на октомври, става ясно от данните на Българската фондова борса. Същевременно новият индекс beamX за първи път се повиши малко над базовата си стойност от 100 пункта, откакто БФБ започна да го изчислява.

На 16 октомври бенчмаркът достигна най-висока стойност от 100,54 пункта, която обаче не успя да удържи.

beamX се базира на пазарната капитализация на включените в него общо 10 емисии, коригиран а с фрий-флоут коефициента на всяка от тях. Началната стойност е 100 пункта.

В индекса влизат общо десет компании, като едно от условията е да са се търгували на BEAM пазара поне 6 месеца.

Емисиите в beamX не може да са на дружество, обявено в ликвидация или несъстоятелно или пък такова, което изпълнява оздравителна програма, спряно е от търговия или е налице някаква правна несигурност. Не може да е и емисия, целяща осъществяване на първично публично предлагане през пазара BEAM.

Най-силен натиск на 16 октомври върху SOFIX, който в сесията спадна с 0,28% до 748,29 пункта, оказаха акциите на "М+С Хидравлик", които поевтиняха с 3,7%, и на "Софарма трейдинг", които отбелязаха спад с 3,2%.

beamX: БФБ стартира нов индекс, съставен от 10 компании

beamX: БФБ стартира нов индекс, съставен от 10 компании

Той започва да се изчислява от 18 септември

От акциите в индекса най-силно поскъпнаха тези на БФБ-София - с 1,42%, следвани от "Фонд за недвижими имоти България" (ФНИБ) с 0,88%.

Акциите на "Смарт Органик" оказаха най-силна подкрепа на индекса beamX, който се повиши с 1,17% до 100,23 пункта. Книжата поскъпнаха с 8,73%, като са най-силно поскъпващите акции от всички търгувани в рамките на сесията.

Българската Dronamics и Emirates Post Group със споразумение за доставки в ОАЕ и Персийския залив

Българската Dronamics скоро може да разнася пощенски пратки в Дубай, Абу Даби и други емирства

Пощенската служба ще тества безпилотни доставки с товарните дронове

Акциите на "Дронамикс Кепитъл", които също са част от индекса beamX, отбелязаха ръст от 1,34%, докато тези на "Уебит Инвестмънт Нетуърк" поевтиняха с 4,11%, а на "Син Карс Индъстри" изтриха 1,61%.

От останалите индекси по-широкият BGBX40 се понижи с 0,13% до 157,76 пункта, а BGTR30 - с 0,09% до 783,22 пункта. Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се повиши с 0,09% до 187,59 пункта.

Оборотът от търговията с български акции достигна 3,25 милиона лева, като почти една пета от него (582,6 хил. лева) се формира от сделки с акции на "Родна Земя Холдинг" АД. Още 6,1 хил. лева дойдоха от сделки с чуждестранни акции.

На второ място по оборот е "Еврохолд България" с 235,4 хил. лева.

"Агрия Груп Холдинг" е най-търгуваната акция в сесията с 47 сделки, следвана от "Адванс Терафонд" с 13 и "Доверие Обединен Холдинг" с 10.

Няколко компании на БФБ с повишаващ се дивидент през последните три години

Няколко компании на БФБ с повишаващ се дивидент през последните три години

Инвеститорите в много по-голяма степен се интересуват от капиталовата печалба