В началото на валутната търговия в понеделник американският долар съвсем леко се променя спрямо основните световни валути на фона на нееднозначни сигнали от пазарите. Ключова за динамиката на валутния и другите пазари тази седмица се очаква да бъде срещата на Федералния резер на САЩ със световните финансисти. 

Подемът на фондовите пазари подкрепя апетита към риска, докато продължаващата несигурност относно ситуацията с COVID-19 в различни региони на света го ограничава, пише Dow Jones.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,1%.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската по $1,1797 за едно евро, колкото и края на предишната сесия.

Стойността на "зелените пари" спрямо японската национална валута в същото време 105,87 йени, в сравнение със 105,80 йени за долар в петък.

За едно еврото в понеделник на пазара дават 124,89 йени срещу 124,81 йени при приключването на търговията в петък.

Доларът губи съответно 0,06% и 0,2% спрямо британската лира стерлинг и австралийския долар.

"Въпреки факта, че календарът на събитията за тази седмица е доста лек, ключът ще бъде онлайн събитието на Федералната резервна банка на Канзас Сити, което традиционно се провежда в Джаксън Хоул", казват експертите в Maybank.

Ежегодното събитие, организирано от Федералната резервна банка в Канзас Сити, събира главите на световните централни банки, министрите на финансите, учени и участници на финансовия пазар. Тази година той ще се проведе онлайн на 27-28 август.

"Онлайн симпозиумът ще предостави възможност на Фед да представи своите виждания относно текущия преглед на паричната политика преди следващото заседание на Федералния комитет за открития пазар пазар (FOMC)", се отбелязва в прегледа на Maybank.

Темата е "Преминаване към следващото десетилетие: Въздействието на паричната политика". Очаква се по нея да говори и председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауел.

"В краткосрочен план доларът може да подскочи, особено спрямо еврото", заяви пред Ройтерс Джуничи Ишикава, старши валутен стратег в IG Securities. Анализаторът обаче отбеляза, че в дългосрочен план доларът ще възобнови спада си, тъй като "Фед ще трябва да прилага агресивно облекчаване за много дълго време".

Също така по-късно тази седмица се очаква важна статистика, която да показва състоянието на най-голямата икономика в света. В четвъртък ще бъде пусната втората оценка на американския БВП за второто тримесечие.