Щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг по време на валутната търговия в понеделник сутринта. Пазарът е в очакване на заседанието на Системата на Федералния резерв на САЩ.

Еврото, йената и лирата стерлинги са на многогодишно дъно спрямо долара на фона на рязкото затягане на паричната политика от страна на американския парично-кредитен регулатор. Това тласка глобалните инвеститори да търсят и влагат в активи на САЩ, чиято доходност се покачва заедно с повишаването на основна лихвена ставка.

Повечето експерти са уверени, че Фед ще повиши базовия лихвен процент със 75 базисни пункта след срещата на 20-21 септември, тъй като статистиката за инфлацията през август показа по-бавно от очакваното забавяне на потребителските цени в страната.

Неблагоприятните икономически перспективи в други региони също подкрепят долара. Европа е изправена пред енергийна криза, а в Китай темповете на икономически растеж бяха сериозно отслабени поради строги карантинни ограничения, както и от спада на пазара на недвижими имоти.

Юанът обаче е малко вероятно да отслабне рязко спрямо долара преди годишното събитие на Китайската комунистическа партия, планирано за средата на октомври, казват експерти от Goldman Sachs Group Inc. "Властите ще предпочетат стабилността пред ключово политическо събитие", се казва в прегледа на Goldman Sachs. В същото време анализаторите очакват, че бавното отслабване на юана ще продължи в близко бъдеще на фона на общо укрепване на долара.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута поевтинява спрямо американската с 0,40% - до $0,9972 за едно евро в сравнение с $1,0016 за евро при затварянето на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се покачва с 0,31% - до 143,37 йени за долар срещу 142,92 йени за долар в края на предходната сесия.

Британската лира стерлинг поевтинява днес сутринта с 0,32% до $1,1383 за едни паунд от $1,1420 за паунд в при закриването на търговията в петък. Това е нй-ниският курс на британската валута спрямо американската от 1985 година насам, отбелязва Тrading Еconomics.

Стойността на долара спрямо китайската валута миналата седмица надхвърли границата от 7 юана за първи път от 2020 година. Доларът се повиши с 0,33% до 7,0104 юана срещу 6,9870 юана за долар в петъчната търговия.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,17% в понеделник, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0,28%.

ICE се повиши с повече от 14% от началото на 2022 г. и може да отбележи най-голямото увеличение тази година, откакто индексът започна да се изчислява през 1985 г., отбелязва Dow Jones.