В хода на валутната търговия в сряда щатският долар умерено се обезценява спрямо еврото и паунда, а леко поскъпва по отношение н аяпонската йена.

Търговците продължават да следят отблизо световното разпространение на новия щам делта на COVID-19 в опит да оценят потенциалното въздействие върху световната икономика. Те очакват и публикуването на редица макроикономически данни за САЩ през тази седмица.

Броят на регистрираните инфекции с коронавирус COVID-19 в света към сряда сутринта е 199 милиона и 566 хиляди, съобщи американският университет Джон Хопкинс. От началото на разпространението на вируса броят на жертвите на болести, свързани с COVID-19, е достигнал 4 милиона 246 хиляди 202 души. Страните с повече от 15 милиона случая на заразяване с COVID-19 включват САЩ, Индия и Бразилия.

Към 10 часа българско време общата валута се покачва спрямо американската до $1,1877 за евро в сравнение с $1,1864 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската в същото време се повиши незначително- до 109,10 йени за долар срещу 109,04 йени за долар при закриване на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг днес сутринта поскъпва с 0,13% до 1,3935 долара за паунд от $1,3916 за паунд в края на вчерашната валутна сесия.

Участниците на пазара очакват резултатите от заседанието на Банката на Англия, което ще бъдат оповестени в четвъртък.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес се понижава с 0,06%, докато по -широкият доларов индекс WSJ е по-нисък с 0,08%.

Американската валута не показва подчертано еднопосочно движение в очакване на важна макроикономическа статистика за САЩ. По-късно в сряда анализаторската фирма Automatic Data Processing (ADP) ще публикува данни за динамиката на броя на работните места в частните американски компании през юли. Очаква се числото им да се увеличи с 695 хиляди, след като през юни се увеличи с 692 хиляди.

След това ще бъдат публикувани данни за индекса на бизнес активността в сектора на услугите в САЩ. Експертите смятат, че този показател е нараснал до 60,5% през юли от 60,1% през юни.

Основното събитие на седмицата е публикуването на статистически данни за безработицата през юли, което се очаква в петък. Анализаторите предполагат, че показателят е спаднал до 5,7% от 5,9% през юни, а броят на заетите в неземеделските сектори на икономиката се е увеличил с 900 хиляди.