Доларът в началото на валутната търговия в четвъртък отслабва по отношение на еврото и фунта стерлинг. Двете европейски валути поскъпват, след като министерския кабинет на Великобритания одобри проекта за споразумение за излизането но страната от Европейския съюз. Но този подем е ограничен, защото има основателно безпокойство дали сделката ще бъде одобрена от британския парламент.

Премиерът Тереза Мей заяви в сряда, че кабинетът е одобрил текста на споразумението, в резултат на което стойността на евро и фунта спрямо долара се покачи с на 0,8 и 1,2 процента съответно, отбеляза Ройтерс.

Лондон и Брюксел съгласуваха условията на договор, който позволява да се избегне "твърд" сценарий за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Но главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние предупреди, че на двете страни все още им предстои дълъг и труден път, за да се осигури "мек" Brexit.

Курсът но общата валута към американската днес сутринта е $1,1339 за едно евро в сравнение с $1,1310 при закриването на предходната сесия.

На споменатия по-горе фон фунтът стерлинг поскъпва спрямо долара с 0,23% - до $1,3022 за паунд.

Американската валута поевтинява и спрямо японската до 113,54 йени за един долара от 113,63 йени в сряда.

За едно евро днес на пазара дават по 128,74 йени в сравнение с 128,51 йени в края на вчерашната търговия.