Британският паунд падна рязко на световните пазари, след като депутатите не успяха да придобият контрола в преговорите за Brexit от премиера Тереза ​​Мей, за да се изключи възможността за оттегляне от ЕС без сделка.

Стерлингът спадна с повече от цент спрямо щатския долар до най-ниското си ниво за деня, след като серията от важни гласувания в Камарата на общините се възприе като засилваща вероятността Великобритания да напусне без споразумение на 29 март, пише британският Guardian.

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Британската валута може да се срине с над 10%

Паундът се търгуваше на около 1.32 долара по-рано през деня, но по-късно падна до 1.3088 долара, след като членовете на парламента разрешиха на премиера Мей да възобнови преговорите с ЕС, но отхвърлиха поправка, предпазваща страната от Brexit без сделка.

Британската валута беше във възход, след като в средата на месеца депутатите отхвърлиха споразумението за оттегляне, договорено между Лондон и Брюксел. Заговори се дори за отлагане на напускането. Миналата седмица валутата достигна най-високата си стойност от октомври.

Паундът поскъпна, обнадежден от катастрофалната загуба на Тереза Мей

Паундът поскъпна, обнадежден от катастрофалната загуба на Тереза Мей

Инвеститорите виждат светлина в тунела, но бизнесът е бесен след вота вчера. Накъде тръгва Великобритания?

"Фактът, че сега се вглеждаме в крайния срок на Brexit на 29 март отново като фатално събитие, разочарова мнозина на пазара, които залагаха на възстановяване на стерлинга", казва Джеръми Томсън-Кук, ръководител на валутната стратегия в WorldFirst.

"От една страна, резултатът представлява победа за правителството, но всъщност той не оставя Великобритания по-близо до сделка, която е приемлива както за парламента, така и за ЕС", посочва Дейвид Чийтъм, анализатор в онлайн търговеца XTB.

Паундът рязко скочи, а после падна, заради възможно отлагане на Brexit

Паундът рязко скочи, а после падна, заради възможно отлагане на Brexit

Валутата се повиши с почти 1% спрямо долара заради политическата несигурност

Основният британски индекс FTSE100 обаче скочи с 0.5% в сряда сутринта, тъй като поевтиняването на паунда е добра новина за големия брой мултинационални компании, които отчитат печалби в щатски долари.

"Търговията от предишните две седмици се характеризираше със стабилно поскъпване на паунда, което до голяма степен се дължеше на нарастващия консенсус, че шансовете за Brexit без сделка бързо намаляват, но този сценарий сега се оспорва малко повече", добавя Чийтъм.

Паундът може да се повиши значително, ако Брекзит мине добре

Паундът може да се повиши значително, ако Брекзит мине добре

Положителна прогноза

Предвид наближаващия краен срок, нараства вероятността британските депутатите да бъдат принудени да одобрят сделката на премиера Тереза ​​Мей под заплахата от катастрофален Brexit без сделка.

"Освен че увеличава риска от катастрофален Brexit по случайност, той не трябва да бъде положителен за икономическото доверие, което вече се влошава поради политическа несигурност", казва стратегът от Deutsche Bank Оливър Харви, цитиран от Reuters.