В началото на днешната валутна търговия доларът поевтинява по отношение на еврото и йената, а цена на златото расте след решенията на световните централни банки за запазване на "мекотата" паричнокредитна политика.

Фунтът стерлинг уверено поскъпва към долара и еврото заради възобновените надежди за споразумение между Великобритания и ЕС във връзка с Brexit.

Общата валута днес сутринта се разменя с американската при курс $1,1056 за едно евро при ниво $1,1041 в края на търговията в четвъртък.

Стойността на европейските пари по отношение н японската валута в същото време е 119,26 йени за евро в сравнение с 119,29 йени ден по-рано.

За един долар на пазара дават по 107,86 йени при 108,02 йени в края на сесията вчера.

Федералният резерв на САЩ в сряда очаквано понижи основната лихва по федералните кредити (federal funds rate) с 0,25 процентни пункта - до диапазона 1,75-2%.

А Японската централна банка в четвъртък не промени основните параметри на паричната си политика. Целевата доходност на 10-годишните държавни облигации остава на ниво около нулата, а депозитите на търговските банки в централната - на ниво минус 0,1%.

Банката на Ангиля на септемврийското си заседание остави базовата лихвена ставка на ниво 0,75%. При това регулаторът отново обърна внимание на рисковете, свързани с неопределеността по отношение излизането на Великобритания от ЕС.

Но в определен момент британската валута подскочи до двумесечен максимум след съобщението, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер смята за възможно постигане на споразумение по Brexit до 31 октомври, пише Bloomberg.

Сутринта фунтът стерлинг струва $1,2560 при $1,2526 за паунд в края на вчерашната валутна търговия и 1,1362 евро спрямо 1,1342 евро за паунд ден по-рано.

Златото поскъпва в петък на фона на отслабването на американската валута. Вниманието на пазарите следи също така развитието на търговските отношения между САЩ и Китай.

Цената на декемврийските фючърси за жълтия метал на нюйоркската борса Comex се покачва днес сутринта с 6,45 долара, или на 0,43%, до 1512,65 долара за тройунция. Цената подобните контракти за среброто се повишава с0,5%, до 17,973 долара за унция.