Котировките на петрола се понижават в понеделник след тридневна пауза в търговията: В петък пазарите бяха затворени по повод на католическия Великден.

Днес сутринта юнските фючърсите за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с 0,91 долара, до 63,95 долара за барел. В четвъртък цената на тези контракти т се повиши с $, 2,12 (3.4%) до $ 64,86 за барел.

Цената на майските фючърси за америаканския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спада с 0,67 долара, до 60,59 долара за барел. По време на предишната търговска сесия WTI поскъпна с $,2,29 (3,9%), до $61,45 за барел.

Миналата седмица страните от пакта ОПЕК + се споразумяха да увеличат производството на петрол през май с 350 хиляди барела на ден, със същото количество през юни и с още 440 хиляди барела на денонощие през юли. Като цяло за периода май - юли OPEC + планира да достигне нивата на производство, които бяха предвидени през от януари. А Саудитска Арабия ще върне на пазара 1 милион барела петрол от своя добив, който бе доброволно ограничен.

Въпреки факта, че страните от ОПЕК + се договориха за график за увеличаване на производството на петрол за три месеца, те запазиха възможността да намалят производството, ако е необходимо.

Решенията на ОПЕК + бяха възприети от пазара като сигнал за нарастващ оптимизъм по отношение на перспективите за глобално икономическо възстановяване.

В бъдеще търговците вероятно ще се фокусират повече върху фактори, които могат да стимулират растежа на търсенето, отколкото върху действията на ОПЕК +, отбелязват експертите на Axi Corp.

"ОПЕК + следи отблизо макроикономическите условия и няма съмнение, че групата ще предприеме действия за ограничаване на спада на цените, ако тези условия се влошат", каза Axi в своя преглед.