Международните резерви на Венецуела са намалели с $832 милиона само за няколко дни, достигайки 30-годишно дъно от $6,63 милиарда на 2 януари, пише Bloomberg.

Закъсалата държава започна последната седмица на 2019 г. с резерви от $7,47 милиарда, по данни на централната банка. Нивото от $6,63 милиарда е най-ниското от юли 1989 г.

"Спадът в резервите на централната банка е брутален", написа опозиционният депутат Хосе Гуера. "Няма начин да защитим боливара срещу долара".

Самата централна банка все още не е коментирала.

Обменният курс на черния пазар във Венецуела отрази моментално спада. Боливарът отслабна до около 71 451 за долар в петък, срещу 54 284 в понеделник, спад от цели 31,6 процента, според Monitor Dollar. Официалният курс е 54 442 боливара за долар.

През май централната банка на Венецуела продаде злато за около $570 милиона, сваляйки резервите до 29-годишно дъно от $7,9 милиарда, според източници на изданието.

Новият проблем на Венецуела: американските долари

Новият проблем на Венецуела: американските долари

Чуждестранната валута създава нови предизвикателства за гражданите

Междувременно лоялният към Николас Мадуро политик Луис Пара се обяви за новия председател на Националната асамблея на Венецуела в опит да свали от поста Хуан Гуайдо, предадоха информационните агенции, цитирани от News.bg.

Опозицията, която има мнозинство в парламента, определи опита на Пара като парламентарен преврат, изтъквайки, че на сесията, на която е избран кандидатът на Мадуро, не е имало кворум.

Мадуро от своя страна обяви за законно назначаването на ново парламентарно ръководство начело с Пара.

В отговор опозицията организира ново гласуване извън залата на парламента, с което отново провъзгласи Хуан Гуайдо за председател на Националната асамблея. Заседанието беше проведено в редакцията на местене вестник, след като опозиционните депутати не бяха допуснати в сградата на парламента, блокирана от спецчасти, лоялни на Мадуро.

В подкрепа на Хуан Гуайдо гласуваха 100 депутати.

САЩ поздравиха Гуайдо с преизбирането му. Държавният секретар Майк Помпео подчерта, че представителят на опозицията е законният председател на Националната асамблея и легитимен временен президент на Венецуела.

В изявление на ЕС се казва, че гласуването, при което е издигнат Луис Пара, е проведено с нарушения и е несъвместимо със законовите процедури. Брюксел ще продължи да смята Хуан Гуайдо като законен председател на Националната асамблея докато във Венецуела не бъдат осигурени условия за провеждане на ново гласуване