Американските долари са навсякъде във Венецуела. И изведнъж това се превръща в проблем, пише Bloomberg.

Зелената валута се използва все повече в държавата, чиято икономика бе разрушена от хиперинфлацията. Един щатски долар се търгува срещу около 60 хил. боливара на черния пазар. И това създава предизвикателства за местния бизнес, тъй като на венецуелските банки е забранено да предлагат сметки в чуждестранна валута.

В опит да се предпази от кражби, застрахователен агент в западния град Сан Кристобал лепи пачките с долари от клиенти в казанчето на тоалетната. Контрактор, който не може да преведе парите по сметката си в САЩ, изпраща майка си и жена си от Каракас до Маями с по $9 900 всяка - точно под ограничението за деклариране на средствата.

"Това са пари, които са получени по законен начин, и все пак във валута, която съществува изцяло извън конституционния ред на страната. Това не е пране на пари", казва Луис Годой, бивш зам.-директор на съдебната охрана, който сега работи като консултант по сигурността. "Човек не може да не се чуди колко хора в момента пазят пачки с кеш в домовете си като Пабло Ескобар".

Сривът на болиара, който загуби 99% от стойността си срещу долара през 2019 г., отразява състоянието на венецуелската икономика, която преживява 21 последователни тримесечия на спад. Кризата бе засилена и от международните санцкии, които забраниха износа на петрол и забраниха достъпа до външно финансиране.

Макар че инфлацията се успокои, основно чрез строги ограничения при кредитирането, тя все пак е най-високата в света - около 6 567 процента на годишна база, според индекса на Bloomberg.

Днес боливарът се използва най-вече за покупката на някои субсидирани стоки, като билети за метрото и бензин, който струва по-малко от стотинка за пълен резервоар. Доларът навлезе във всички останали трансакции.

Будките за сокове и бърза храна в Каракас вече имат табели, че приемат плащания в долари или чрез Zelle - американска платежна система за физически лица.

Хосе Гомес, който притежава хранителен магазин в Каракас, казва, че 70 процента от продажбите са в долари. "Не знаем колко дълго данъчните ще се правят, че не забелязват ситуацията". "Върнахме се през 20-те години на миналия век, когато се криеше кеш под матрака", казва друг собственик на магазин, чийто оборот е по около $3 000 на ден.

Банките във Венецуела не могат да предлагат сметки в долари или друга чуждестранна валута. Някои все пак позволяват на клиентите си да пазят физически доларите в банката.

Ситуацията създава опасения от ръст на престъпленията. През декември Андрес Гутиерес е бил обран пред дома си в Каракас.

Макар че президентът Николас Мадуро се възпротиви на идеята за заместване на боливара с щатския долар миналата година, като заяви, че това е равно на отказване от суверенитета, през ноември той благодари на Господ за щатската валута, посочвайки, че тя подпомага икономическото възстановяване.

Ако режимът последва страни като Ел Салвадор и Еквадор, които официално приеха долара за своя валута, може да се очаква край на хиперинфлацията и възстановяване на смисъла от спестяването и инвестициите.

Засега доларът обаче остава опасна сива зона.