Най-големият в историята си проектобюджет прие долната камара на парламента на Руската федерация - Държавната дума. Разходната част се увеличава с цели 25 на сто, а за отбрана са заделени рекордни по размера си средства, съобщава АП.

Военните харчове ще са по-големи от социалните за първи път в новата руска история. Депутатите не крият, че бюджетът е разработен специално за финансиране на армията и намаляване на ефекта от "17 500 санкционни мерки", които бяха преброени от председателя на думата Вячеслав Володин.

Изтичането на капитали от Русия се удвои през третото тримесечие

Изтичането на капитали от Русия се удвои през третото тримесечие

Но в сравнение с миналата година, сега сумата е няколко пъти по-ниска

Очакването на финансовото министерство е за разходи в размер на 411 млрд. долара и дефицит в размер на 0,8% от БВП. Част от бюджета е засекретена именно с оглед войната в Украйна, но според независими наблюдатели около 39% от парите на държавата ще отидат при военните и правоохранителните органи.

Ниската безработица, повишаващите се заплати и таргетираните социални мерки помагат да се омекоти ефекта от преминаването на икономиката във военен режим, но в дългосрочен план проблемите не са изключени, предупреждават те. Компартията вече гласува "Против" бюджета с мотива, че не подпомага достатъчно пенсионерите.

ЕС проучва нов пакет санкции срещу Русия за 5 милиарда евро

ЕС проучва нов пакет санкции срещу Русия за 5 милиарда евро

Той е насочен към затягане на ограниченията върху източниците на доходи на Кремъл

Според експерта от лондонския Royal United Services Institute Ричард Коноли виждаме "цялостна ремилитаризация на руското общество" с бюджет, който гледа както към войната в Украйна, така и към потенциална военна конфронтация със Запада.

Предстои бюджетът да мине през Съвета на федерацията, преди да отиде за подпис при президента Владимир Путин, който ще се явява на избори през март.