Европейският съюз обсъжда възможността за въвеждане на нови санкции срещу Руската федерация , включително ограничения върху износа на химикали и технологии. Тези мерки в търговията с Русия се оценяват на около 5 милиарда евро, съобщи агенция Bloomberg във вторник, позовавайки се на информирани източници .

12-ият кръг от санкции на ЕС ще бъде насочен към затягане на ограниченията върху източниците на доходи и индустрията на Русия. Според хора, запознати със ситуацията, новият пакет от предложени мерки включва ограничения върху износа на заваръчно оборудване, химикали и други технологии използвани за военни цели, пише агенцията.

Суровини на каква стойност внася ЕС от Русия

Суровини на каква стойност внася ЕС от Русия

Основен дял има един метал

Според източниците на Bloomberg освен това ЕС обмисля възможността да въведе забрани за лицензиране на софтуер и ограничения върху вноса на някои обработени метали и алуминиеви продукти, строителни продукти, транспортни стоки и диаманти.

Новият пакет от санкции може да включва и над 100 физически и 40 юридически лица.

Освен това, новият пакет от санкции ще бъде насочен към "подкопаване на способността на Русия да заобикаля съществуващите забрани чрез трети страни, в които тя получава достъп до компоненти, технологии и електроника, използвани за производството на оръжия.

Брюксел също иска да "убеди компаниите да добавят разпоредби към своите договори с фирми от трети страни за износ в Русия на редица така наречени бойни стоки", отбелязват източниците на агенцията. Освен това, според тях, ЕС "обсъжда въвеждането на забрана за връщане на руски активи в ЕС и ограничаване на участието на руски граждани в чувствителни сектори".

Западните санкции удрят Русия, но и сплотяват БРИКС

Западните санкции удрят Русия, но и сплотяват БРИКС

Дедоларизацията обаче за момента е предимно добро пожелание

ЕС и неговите съюзници също така обсъждат начини за по-ефективно налагане на тавана на цените на руския петрол. Някои от идеите, които се обсъждат, включват забрана за работа със санкционирани кораби и въвеждане на изисквания за уведомяване при продажба на кораб.

По-рано Bloomberg съобщи, че Европейската комисия през октомври е започнала консултации със страните членки относно нови антируски санкции. За одобрението им ще е необходима подкрепата на всичките 27 държави от ЕС.