Опитите на САЩ и техните съюзници да сломят режима на Владимир Путин със санкции подхранват единството в рамките на БРИКС, като икономическият блок все по-силно усеща себе си като алтернатива на доминираните от Запада международни структури. Това са наблюденията на високопоставени мениджъри от петролния бранш, които се събраха на конференцията APPEC в Сингапур, пише на сайта си CNBC.

Контекст: След руската инвазия в Украйна западът наложи поредица от санкции на Москва. Сред тях са:

  • Ограничаване на продажбата и поддръжката на подлежащи на санкции стоки и технологии към определени трети страни, които се смятат за посредници на Русия при придобиването им;
  • През май Г7 обяви намерение да ограничи търговията с руски диаманти;
  • От февруари Г7 налага ценови таван на руския петрол.

Детайли: Изпълнителният директор на Vitol Ръсел Харди коментира пред CNBC, че западните санкции видимо работят "в смисъла на това, че те създават по-малко приходи при по-ниски цени на руските стоки", но има и негативни последици. "Обратната страна на санкциите е в това, че те засилват връзките между страните от БРИКС, който се превръща в противотежест или в противоположност на западната политика", обясни той.

Колко мощни са икономиките на новите в БРИКС

Колко мощни са икономиките на новите в БРИКС

Блокът прие 6 нови членки от 3 континента

По думите му така има сериозен риск през следващите година-две руските търговци да създадат здрави връзки между страните от БРИКС и руските енергийни доставки. През последната година Индия и Китай - две от страните основателки на блока, увеличиха значително вноса си от Русия.

"Всички се дразнят на американското правителство, на американското Министерство на финансите, което налага санкции. Затова и си казват - има ли начин да се създаде сила, която да бъде в противовес на Г7 или Г20? БРИКС е кандидат за това", коментира шефът на консултантската компания Facts Global Energy Ферейдун Фешараки.

Фактор за това е и че в обединението от догодина влизат още големи производители на нефт и газ - Саудитска Арабия, ОАЕ и Иран.

Путин вижда бъдещето на БРИКС като търговски блок с „глобално мнозинство“, но това е малко вероятно

Путин вижда бъдещето на БРИКС като търговски блок с „глобално мнозинство“, но това е малко вероятно

На този фон различията в организацията са все по-очевидни

От друга страна: По време на последната среща на върха на БРИКС в Южна Африка бразилският лидер Лула да Силва отбеляза, че алиансът продължава да анализира възможностите за създаване на собствена валута. По-рано през годината той призова за намаляване на зависимостта от американския долар в глобалната търговия.

Според Фешараки, обаче, дедоларизацията няма как да се случи скоро заради голямата сила на американската валута: "Която и валута да бъде официално предложена за алтернатива на долара, турбуленцията в цените на петрола ще бъдат драматични. Никой всъщност не иска това".