Международната икономическа организация БРИКС никога не е била клуб на еднакво развити и еднакво виждащи света държави. Създаденият по инициатива на Русия блок с участието и на Бразилия, Китай, Индия и (от 2010 г.) ЮАР обаче защитаваше интересите на Глобалния Юг от позицията на обединение на силни в регионите си държави, чийто дневен ред често се разминава с този на Запада.

От 24 август 2022 г. БРИКС има амбицията да е нещо повече от това. Икономическата организация увеличи броя на членките си двойно с приемането на Саудитска Арабия, ОАЕ, Иран, Египет, Аржентина и Етиопия. Това прави новия алтернативен блок още по-голям, но и още по-комплексен.

БРИКС се разширява с още 6 държави

БРИКС се разширява с още 6 държави

Решенията от срещата "на върха" в Йоханесбург

В следващите редове ще се опитаме да ви разкажем малко повече за икономиките на страните, които се присъединиха към БРИКС.

Контекст: Първо малко история. BRIC като акроним се появява за първи път в доклад на главния икономист на Goldman Sachs Джим О"Нийл. Документът е посветен на потенциала за растеж на Бразилия, Русия, Индия и Китай. Очевидно и в четирите столици (и особено в Москва) харесват съкращението, с което кръщават през 2009 г. неформалния си клуб.

Година по-късно в него влиза и Южна Африка. Така се появява БРИКС в сегашния му вид. Той представлява 40% от населението на света и една четвърт от глобалната икономика.

Путин вижда бъдещето на БРИКС като търговски блок с „глобално мнозинство“, но това е малко вероятно

Путин вижда бъдещето на БРИКС като търговски блок с „глобално мнозинство“, но това е малко вероятно

На този фон различията в организацията са все по-очевидни

В същото време, той не е ясно структурирана международна организация като ООН - държавните глави се срещат един път годишно, като всяка страна председателства за по една година на ротационен принцип.

Кои са новите: Според ЮАР над 40 държави са изразили желание да станат част от БРИКС. Ето кои са и тези, за които това стана реалност.

Саудитска Арабия: Това е най-голямата икономика в Близкия Изток. Тя през последните години диверсифицира източниците си на приходи отвъд петрола в рамките на мащабни програми като Vision 2030. Инвестират се сериозни средства в химическата промишленост и фармацевтичните и биотехнологичните производства, металургията, хранителната индустрия и финансите.

Снимка 631248

Източник: iStock

Политическата среда е стабилна - нещо не съвсем стандартно за региона. Саудитска Арабия обаче е въвлечена в кръвопролитната война в Йемен, а освен това все още икономиката на страната е уязвима от евентуални сривове в цените на петрола в глобален мащаб.

Обединените арабски емирства: Втората най-голяма близкоизточна икономика на седемте емирства е по-напреднала в своята диверсификация и в момента ОАЕ е глобален търговски, финансов и туристически център.

Снимка 631253

Източник: iStock

Постепенното преминаване към алтернативно задвижване на превозните средства и вървящото ръка за ръка с него намаляващо търсене на петрол обаче може да лиши икономиката на емирствата от важен източник на приходи. Ако се наложи вдигане на данъците, конкурентно предимство в сфери като търговия и финанси ще изчезне. И в момента ОАЕ се разследва за евентуално пране на пари от тероризъм.

Египет: Най-населената африканска държава е с втората по големина икономика на континента. Нейният БВП от 469 млрд. долара за 2022 г. е изпреварен единствено от Нигерия. Икономиката е силно диверсифицирана с принос от различни индустрии, земеделие и туризъм. Откритите през последните години залежи на природен газ дават основание за оптимизъм за икономиката на страната.

Снимка 631252

Източник: iStock

Египет обаче има и проблеми, като един от най-сериозните са ислямските екстремисти на Синайския полуостров. Освен това, приходите от туризъм на няколко пъти се сринаха - заради терористични актове и COVID-19. Военният режим начело на страната не показва особена толерантност към гражданското недоволство и това може отново да отприщи протестна вълна като тази от 2010-2011 г.

Иран: Ислямската република със своите 80 млн. жители по данни на Международния валутен фонд е на 22 място в света по паритетна покупателна способност, т.е. колко стоки и услуги могат да се купят на вътрешния пазар. Макар да има едни от най-големите петролни и газови резерви в света, икономиката на Иран е относително диверсифицирана с развити производства и сектор на услугите, както и добре работеща образователна система - по официални данни 240 000 млади специалисти с инженерен профил се дипломират всяка година.

Снимка 631249

Източник: iStock

Западните санкции обаче затрудняват икономическото развитие на Иран. Те са в следствие на действията на ислямския режим, които през годините на няколко пъти предизвикват многохилядни протести с искане за върховенство на закона. Освен това по религиозни причини Иран и Саудитска Арабия гледат едни на други като на екзистенциални врагове. Подобен е сантиментът и по отношение на Израел. В Йемен, Ливан и палестинските територии реториката се превръща в смъртоносни прокси конфликти.

Аржентина: Това е третата най-голяма южноамериканска икономика след Бразилия и Колумбия с $610 млрд. БВП. Тя е силно индустриализирана, като заводите носят над 15% от БВП, а земеделието и животновъдството - над 7 на сто. В Аржентина се произвеждат автомобили, а също така се разгръща и химическа промишленост.

Снимка 631251

Източник: iStock

Нестабилната политическа ситуация, популитските мерки на управляващите и огромната корупция обаче от години създават гигантски проблеми. Над 100-процентова инфлация разбива покупателната способност на обикновените хора, а държавата се задъхва от увеличаващи се военни разходи и ниска събираемост.

Етиопия: Може би най-екзотичната нова членка на БРИКС. Втората по население страна в Африка притежава една от най-динамично развиващите се икономики на Черния континент. Растежът ѝ е стабилен, като страната развива индустриални производства и е в ход приватизация, но все още около 80% от трудещите се са заети в земеделието. Те произвеждат кафе, слънчоглед, захарна тръстика, картофи и др.

Снимка 631250

Източник: iStock

Потенциални проблеми могат да дойдат от високите инфлация и дефицит, но и от терористичните организации, които действат на територията на страната и заради които растат разходите за отбрана. Климатичните промени и по-специално сушата поставят в риск земеделието, което е ключов отрасъл.

От друга страна: Процесът по разширяването на БРИКС не протече толкова гладко, колкото изглежда от официалните изявления. Както отбелязва "Ройтерс" в свой обзорен материал, в доста от случаите говорим за съюзници на настоящите членки:

  • Бразилският президент Лула да Силва многократно е призовавал за членство на Аржентина в БРИКС;
  • Русия и Индия имат сериозни търговски и политически интереси в Египет;
  • Иран въоръжава Русия във войната ѝ с Украйна;
  • Китай реализира големи проекти в Етиопия.

Има сериозни търкания вътре в блока по геополитическа линия. Русия и Китай искат той да е ясно заявена алтернатива на съществуващите глобални структури, докато Бразилия и Индия настояват за конструктивен диалог със Запада. Освен това, по времето на Моди Делхи отношенията с Пекин силно охладняха.

Сега в БРИКС ще има и друг "замразен конфликт" - между шиити и сунити, заради Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ. Етиопия, от своя страна, е член на Африканския съюз и като такъв се обяви против вълната от военни преврати в Африка, които се ползват с подкрепата на Русия. Аржентина пък има висящ териториален спор с Великобритания за Фолклендските острови, като той вече беше повод за война между двете страни през 1982 г.

Иначе казано, в БРИКС влизат хора, ресурси, но и проблеми.

Снимка 631190

Източник: EPA/БГНЕС

Така и до последно не беше ясно кои от желаещите да се присъединят ще получат покана. Някои анализатори очакваха в списъка да влязат и Боливия и Алжир, но това така и не се случи.

Какво следва: Новата шесторка формално ще се присъедини към БРИКС от 1 януари 2024 г.